Poviedka: Keď v nich zažiarilo slnko

(pokračovanie poviedok Keď v nej pršalo a Keď sa v ňom zamračilo)


„Do one thing every day that scares you.“ (Eleanor Roosevelt)


Chodbu napĺňal stres a ťaživá atmosféra, ale aj občasný nervózny smiech a tichá vrava. Jedni si opakovali učivo, iní postávali pri oknách a snažili sa myslieť na čosi iné, ďalší v snahe zahnať strach žartovali. Klára sa na pohľad od ostatných spolužiakov nelíšila: taktiež sa slušne obliekla, vezmúc si čiernu sukňu tesne nad kolená, do ktorej si zapravila svetlofialovú blúzku bez rukávov s volánmi, vybrala si čo najpohodlnejšie lodičky a tak ako niektorí iní, aj ona zvierala v rukách knihu. Nebola to však učebnica dendrológie či deskriptívnej geometrie, ani zošit s poznámkami z územného plánovania, nosných konštrukcií, projektovania konštrukcií, ekológie, výstavníctva, dizajnu alebo aplikovanej mechaniky.

Klára držala Bibliu. Nelistovala v nej, iba cítila v dlaniach jej príjemnú ťarchu a rátala jednu sekundu za druhou. V duchu si opakovala verš, ktorý si prečítala ešte ráno v posteli: „Od svojho zrodu odkázaný som na teba, ty si môj Boh už od lona matky.“ Práve na tento deň to bolo čosi až bolestivo výstižné, hoci si to dlhé roky života nepripúšťala. Mala predsa babičku, ale tá už bola dávno preč. Až príliš dávno...

Stále však boli v jej živote pevné body, na ktoré sa mohla spoľahnúť. Mala predsa Matúša, ten bol jej oporou, silou, tým najstabilnejším stĺpom, o ktorý sa mohla oprieť. A o stabilite stĺpov už veru čo-to vedela, doslova aj obrazne. A práve vďaka Matúšovi pochopila, že nemá len jeden jediný oporný bod – pochopila, že má i Boha. On tu bol stále a vždy, síce neviditeľný, ale rovnako prítomný. Rovnako starostlivý. Rovnako dobrý.

Matúšovi bola za toľké vďačná. A v tento deň za to najviac, čo jej mohol dať: jeho prítomnosť. Kvôli jej štátniciam si vzal voľno, aby ju mohol sprevádzať na najnáročnejšiu skúšku, akou mala prejsť, usadil sa s ňou na chodbe a sedel pri nej. Nemusel jej nič povzbudivé vravieť, povzbudzovala ju už len jeho blízkosť, jeho dlaň zľahka spočívajúca na jej pleci. Onedlho mala dnu vstúpiť i ona a začínali sa jej potiť dlane; napriek tomu Bibliu naďalej držala, nepúšťala ju.

Pomaly si prezrela svojich spolužiakov: za tie roky štúdia si tu síce našla pár kamošov, no nik sa jej nepriblížil väčšmi než Matúš. Nikdy v živote nepoznala nikoho, kto by bol jej srdcu taký blízky ako Matúš. Sama prežívala stres, obavy, návaly tepla a následnú triašku, krútila sa jej hlava, každú chvíľu pila vodu a potom zas bežala na toalety, aby si náhodou nelosovala štátnicové otázky s plným mechúrom. Jej spolužiaci-kolegovia nevyzerali na prvý pohľad vystresovane, ale vedela, že každý sa bojí. Zvlášť po tom, čo zistili, že v ich komisii bude sedieť prísny, náročný a v negatívnom zmysle slova spravodlivý profesor inžinier Mlžný, kandidát vied. Na jeho predmetoch si z prvého skúškového termínu vždy všetci zákonite odniesli F; nebola žiadna hanba neurobiť uňho skúšku – skôr to bola nepríjemná tradícia.

Pred chvíľou si uvedomila, že jej tak trochu pomáhajú pomalé hlboké nádychy a výdychy, preto si ich zopár dopriala. Mala chuť znovu prosiť Boha, aby to dopadlo dobre, aby roky jej štúdia záhradnej architektúry nevyšli nazmar a aby si vytiahla tie správne štátnicové otázky, tak ako to už urobila mnohokrát. No ako hľadela na ostatných ľudí, ktorí rovnako ako ona zvládli štúdium, začala v duchu prosiť za nich. Za to, aby nevchádzali do triedy pred komisiu vyplašení, ale s pokojom v mysli. Za to, aby im pomohol prejsť touto poslednou – najväčšou a najstresujúcejšou – skúškou.

S bledou tvárou odtiaľ zrazu vyšla ryšavá Katarína s okuliarmi, kučeravý Oto zrejme práve prešiel k stolu pred komisiu a na prípravu sa vybral najpríťažlivejší spolužiak z ročníka, čiernovlasý Roman s upravenou briadkou. Klára sa opäť nadýchla; ďalšia v poradí bola ona. Katka sa usadila neďaleko a hneď začala nervózne mykať nohou, pričom takmer okamžite sa okolo nej zhrčili zvedaví kolegovia a vypytovali sa, ako to dnu šlo. Odpovedala veľmi stroho, preto jej Klára radšej ani nevenovala pozornosť.

„V poriadku?“ Matúš jej rameno jemne stlačil.

Pozrela naňho a pousmiala sa. „Áno.“ Bola to pravda, i keď jej telo sa chovalo presne ako pod náporom stresu: najradšej by sa čímsi ovievala, pretože jej ostalo teplo, srdce jej rýchlo búšilo, v lícach cítila nepríjemnú horúčosť. Napriek tomu jej myseľ ostávala jasná, pokojná.

Matúš prikývol a opätoval jej úsmev. Vekový rozdiel medzi nimi už dávnejšie stratil váhu, pretože z Kláry sa stala vysokoškoláčka – veľmi zodpovedná vysokoškoláčka – a teda i samostatná osoba, ktorou síce bola už i predtým, no vedel to akurát tak on a možno Aďa. Doposiaľ veľmi rád spomínal na Andreinu svadbu, kde sa na hostine mohol Klárou pochváliť pred rodinou a širším okruhom známych a priateľov, ktorí boli pozvaní. Skutočne bol na ňu pyšný, bol hrdý, že to čisté dievča, v ktorom sa skrýval poklad, si vyvolilo práve jeho.

Vedel, že to zvládne. Nepotrebovala, aby ju sem prišiel podporiť, avšak chcel stáť po jej boku. Keď ju sledoval, ako vstáva a vystretá kráča elegantnou chôdzou do miestnosti, kde sa odohrávali štátnice budúcich inžinierov záhradnej architektúry, podvedome si rukou zablúdil do vrecka nohavíc a neisto sa pomrvil na mieste. Aj on mal z tohto dňa stres, avšak nie preto, že by sa obával, že Klára zlyhá. Dobre vedel, koľko času venovala učeniu, veď u nej strávil všetky tie chvíle a robil jej spoločnosť.

Niežeby sa k nej presťahoval, no odkedy sa Aďa a Jano vzali, trávil v jej dome viac času než v svojom. Na sťahovanie však mali ešte čas, najprv boli dôležité iné kroky.

Čakanie na chodbe, sprevádzané nervóznymi rečami Kláriných spolužiakov, sa mu videlo nekonečné. Dobre vedel, že by vnútri mala stráviť zhruba hodinu, veď si tým sám kedysi prešiel, hoci jemu kládli otázky z úplne iných vied a odvetví, než budú čochvíľa klásť jej. S povzdychom vzal do rúk jej Bibliu a námatkovo ju otvoril, ako mal tak často vo zvyku. „V druhom roku kráľa Dária, dvadsiateho prvého dňa siedmeho mesiaca zaznelo slovo Hospodina prostredníctvom proroka Aggea takto: Spýtaj sa judského miestodržiteľa Zerubábela, syna Šealtiélovho, a veľkňaza Jéšuu, syna Jócadakovho, a ostatného ľudu...“ Pousmial sa a zavrel ju. Tentoraz to nevyšlo; nevadí.

Oprel sa temenom o stenu a privrel oči. Pýtal si pre Kláru pokoj, i keď ho už predtým fascinovalo, s akým vyrovnaným výrazom vošla do triedy. Napokon sa pristihol pri tom, že je opäť trochu sebecký a skĺza v myšlienkach k vlastnému stresu a zabúda na to, čím si práve teraz prechádza Klára.

Otvorenie dverí bolo ako vyslobodenie – no to ešte len vyšiel jej spolužiak s briadkou a ona si práve sadala pred komisiu. Nadýchol sa, vydýchol, nadýchol sa, vydýchol. Skúsil to s Bibliou znovu: „Jonatán sa dopočul, že do Kádeša v Galilei prišli Demetriovi vojvodcovia na čele veľkého vojska s úmyslom zbaviť ho vlády. Vyrazil proti nim, ale brata Šimona nechal v tom kraji. Šimon sa utáboril pri Betsure, mnoho dní bojoval proti nemu a obkľúčil ho.“ Z hrdla mu vyšiel povzdych a odložil ju; teraz asi nebol ten správny čas. A vlastne, beztak by sa na text nedokázal poriadne sústrediť.

Namiesto toho hypnotizoval pohľadom dvere a takmer mu mykalo rukou, aby stisol kľučku a otvoril ich. Akonáhle sa skutočne znovu otvorili, vyskočil na nohy. Klára podišla k nemu a on ju bez váhania objal, sotva si uvedomujúc, aký výraz zahliadol na jej tvári. Bola bledá, ale to ona bola vždy; jej pokožka bola skrátka taká. Trošku sa však odtiahla a on si ju pozorne prehliadol: kútiky pier sa jej mierne usmievali. „Dobre?“ spýtal sa.

„Dobre...“ prikývla. „Myslím,“ dodala pre istotu tichšie, aby nepôsobila príliš sebaisto.

„Skvelé,“ potiahol ju k lavici a opäť sa posadili. Kým mu vravela svoje dojmy, ako ju docentka inžinierka Valachová, pí-ejč-dí, pochválila za krásny náčrt k otázke z deskriptívnej geometrie, ktorú si vytiahla, ako sa ju docent Mlžný snažil zhodiť, no ona mu zodpovedala každú otázku, a ako sa na ňu tretí docent inžinier Schuster milo usmieval a podporoval ju v tom, čo vravela, stále ju pevne držal za ruky. Hľadel jej do očí a snažil sa vnímať, no tak celkom to nešlo, pretože jeho myseľ už sa po tomto úspechu začala predčasne sústrediť na to, čo bude neskôr.

V skutočnosti ešte strávili na chodbe nasledujúce štyri hodiny, keďže docenti si ráčili spraviť prestávku a taktiež sa ešte potrebovali poradiť o jednotlivých skúšaných. Klára si napokon vypočula hodnotenie B, z ktorého jej poskočilo srdce v hrudi, všetkým docentom sa poďakovala a takmer vybehla von, Matúšovi rovno do náručia. Keď už to bolo oficiálne, ich objatie mohlo tiež nabrať na vážnosti aj intenzite, už mali čo oslavovať, už sa skutočne mali z čoho tešiť.

„Inžinierka Otročná, smiem vás pozvať na neskorý obed do nejakej skvelej reštaurácie?“

„Určite smiete, pán magister,“ uškrnula sa naňho a ruka v ruke sa vybrali cez cestu oproti univerzite, do indickej reštaurácie, kde si obaja objednali kuracie mäso a typický, veľmi chutný indický chlieb naan, Klára si k mäsu zvolila citrónovú omáčku a Matúš mätovú.

S plnými žalúdkami potom mohli sadnúť do Matúšovho auta a vydať sa na cestu domov, pričom Klára sa s dobrým pocitom v duchu lúčila s týmto veľkomestom, kam nepatrila. Vždy patrila do svojho malého rodného mestečka, v ktorom síce podľa niektorých „zdochol pes“, no ona ho nadovšetko milovala, aj keď neponúkalo nespočetné množstvo lukratívnych pracovných miest so skvelým platom. Ponúkalo hlavne pokoj, blízkosť prírody a dobrých ľudí, čo bolo pre ňu omnoho dôležitejšie.

Teraz už sem príde iba na promócie, spravia si s Matúšom oslavu a potom sa už bude sústrediť na hľadanie práce a bežný život, ozajstný život – život dospeláka. Napriek neistému pocitu z budúcnosti sa na to všetko tešila. Veď už si aj pripadala... dospelá.

Domov pricestovali, keď sa už blížil západ slnka, ale cestu si Klára naplno užívala. Počúvali rádio a keďže z nej opadol všetok stres, zo žartu sa pripájala k moderným speváčkam a ich letným hitom, vymýšľajúc si slová a aj melódiu, pretože dané piesne vôbec nepoznala. Na mieste spolujazdca dokonca tak trochu tancovala a spamätala sa, až keď zišli z diaľnice a zastali na akomsi semafore, pretože na ňu sprava hľadel pobavene šofér vo vedľajšom pruhu. Matúš sa tiež väčšinu cesty smial, aj keď si na ňom všimla občas zvláštny výraz tváre, no to sa možno iba sústredil na cestu.

Len čo zaparkoval pred jej domom, Klára už-už vystúpila, ale Matúš ju chytil za predlaktie. „Ešte by som chcel...“

„Hádam sa nelúčime? Ideš ku mne,“ venovala mu úsmev a predsa len opustila auto, pri dverách na Matúša počkajúc. Vzdychol a vydal sa za ňou; koľkokrát sa ešte bude musieť takto zhlboka nadýchnuť, než to zo seba dostane? Ale mala pravdu, takto pri rozlúčke v aute predsa nebola vôbec vhodná ani pekná chvíľa. Sledoval ju, ako pripravuje pre oboch limonádu, potom navrhla, aby spolu vyšli do záhrady. Usadili sa v altánku, Klára na stôl položila tácku s džbánom i pohármi a hneď sa aj napila. „Prídeš zajtra? Spravím tortu. Treba oslavovať.“

„Hm, tortu?“ pousmial sa. „Vieš, že by som prišiel aj bez torty,“ odvetil so smiechom.

„Viem, že kvôli torte prídeš skôr a rýchlejšie,“ žmurkla naňho. „Chcela by som spraviť smotanovo-ovocnú, takú sviežu. A priveď aj Aďu s Jančim, ak budú mať čas. Že ich pozývam. Alebo jej napíšem? Či zavolám? Môžem i to...“

„Poviem jej. Určite radi prídu. Majú pre teba aj dar.“

„Dar? Nemám predsa sviatok.“

„Máš, dnes si mala dôležitý deň. A ja by som ho rád...“

„Nepotrebujem dary, Matúš,“ prerušila ho. I keď sa roky snažil uisťovať ju, že môže pokojne prijímať dary a nemusí sa cítiť dlžná, Klára s tým mala stále problém. Jednoducho nemala pocit, že si ich zaslúži, potrebovala sa za ne nejako odvďačiť a preto sa niektoré dary stávali pre ňu skôr bremenom než radosťou. Ale aspoň sčasti bol v svojej snahe úspešný, keďže jeho darčeky vždy nadšene prijala.

„Chcú ťa potešiť. O nič viac im nejde. A zagratulovať ti k úspechu. Hádam si to s tým pozvaním nerozmyslíš.“

„Nie...“ zvesila plecia trochu zahanbene. „Samozrejme, že nie. Chcem to osláviť.“

„To som rád,“ vzal jej ruku do svojej, zahľadiac sa na ňu.

„Ste moja jediná rodina,“ dodala tichšie.

Matúš sa usmial, no vzápätí zvážnel. Začul v tom narážku na Klárinu mamu? Mamu, ktorá jej síce až doposiaľ prispievala na živobytie, ale jakživ sa s ňou nestretla? Nejavila záujem? V nej videl aj koreň Klárinho problému prijímať darčeky. „Klári...“ naklonil sa k nej bližšie a ona sa oňho oprela.

Napriek tomu, že ich ožarovali oranžovoružové lúče slnka zachádzajúceho pomaly za obzor, na Kláru sadol smútok. „Chýba mi babička. Kiežby tu mohla byť... Vieš, koľkokrát som si priala, aby ťa stihla spoznať?“

Objal ju okolo pliec. „I ja by som ju veľmi rád bol poznal. No poznám ju cez teba a vďaka tebe. A myslím, že je tu teraz s nami.“

„Myslíš...?“ slabo sa pousmiala a dvihla k nemu oči. Vždy sa v jeho pohľade strácala a zároveň nachádzala samu seba. Žiaril ako slnko, ligotal sa ako dúha. Bolo v ňom toľko lásky.

„Ľúbim ťa, Klári,“ zašepkal jej a venoval jej ľahučký bozk na špičku nosa, keďže po takom bozku sa vždy zasmiala. I teraz.

„Ah, ty...“

„Si krásna, keď sa smeješ. Nič ti nepristane viac než úsmev.“

„Ty si ten, kto mi ho vrátil,“ pohladila ho po tvári.

„Prajem si, aby si mala na úsmev dôvod každý jeden deň. Viem, že nie všetko je ružové, i teraz, vchádzaš do úplne nového obdobia života, je to obrovská neznáma, ale... viem, že to zvládneš. Vieš, koho máš po boku.“

„Teba,“ šepla a letmo ho pobozkala.

„Okrem mňa.“

„Viem,“ prisvedčila.

Usmial sa na ňu. „Viem, že máš za sebou veľký deň. Ale rád by som si ho trochu privlastnil a ukradol pre seba.“

„Ukradol? Môj deň? Ako to myslíš?“

Odtiahol sa od nej a uchopil jej dlaň, pričom si pred ňou čupol. „Chcel by som, aby bol veľký pre nás oboch.“

Kláre srdce vynechalo úder a so zvláštnym napätím a motýľmi v bruchu sledovala, ako voľnou rukou Matúš čosi vyťahuje z vrecka nohavíc. Bola to malá škatuľka zo svetlého dreva, ktorú trochu nemotorne ľavicou otvoril. Zhíkla, keď zbadala ligotavý prstienok s drobučkým kamienkom v tvare strieborného srdiečka. Niežeby ju až tak šokovala žiadosť o ruku, o manželstve hovorili mnohokrát, plánovali si, ako budú spoločne žiť v Klárinom dome, ako sa budú starať o záhradu, ako pomenujú svoje deti, ale vo všetkom tom strese, ktorým si v posledných týždňoch prechádzala, by jej ani nezišlo na um, že by to urobil v deň jej štátnic.

„Tak by som sa chcel spýtať,“ ozval sa a ona s námahou pozrela do jeho očí, ktoré blúdili po celej jej tvári. Bol nervózny; Matúš bol nervózny. To sa stávalo ozaj veľmi zriedka. „Chcel by som sa spýtať, či mi povieš áno. Či sa chceš stať Klárou Kráľovou.“

Rozosmiala sa. „To je teda jazykolam...“ vzala jeho tvár do dlaní a sklonila sa k nemu. Matúš sa taktiež zasmial, ale predsa len nervózne očakával jej priamu odpoveď. „Áno. A áno,“ zašepkala, vtisnúc mu bozk plný smiechu na pery. Obaja súčasne vstali, ich bozk prerástol do pevného objatia a ani jeden z nich nemusel mať otvorené oči na to, aby videl jasné slnečné lúče, ktoré práve prežiarili ich životy.

Komentáre