Prečo tvorivo písať?

Na základe zistení mojej včera obhájenej A-čkovej bakalárky predstavujem a ponúkam 10 dôvodov, prečo môže byť tvorivé písanie užitočné aj pre teba. :)



1. Inšpiruješ sa realitou

Ak je problém v inšpirácii, máš jej všade okolo seba obrovské a nespočítateľné a neobmedzené množstvo. Najlepšou inšpiráciou je predsa realita, ktorá ťa obklopuje každý deň, pri výnimočných udalostiach, v stereotype, v problémoch. Realita, ktorá sa týka osobne teba, ale aj taká, ktorá zasahuje celý svet a ty sa chceš k nej vyjadriť. Možnosti sú neobmedzené: priamo vyjadriť názor na politickú situáciu, vyliať si emócie nad udalosťami z televíznych správ, pretaviť vlastné zážitky do príbehu.

Inšpiráciu netreba hľadať - ona čaká na teba!

---

2. Vyrovnáš sa s realitou

Každý občas prežíva ťažké chvíle, je to bežná súčasť života. Môžeš im dať nový zmysel tým, že ich uzavrieš, akceptuješ, utvrdíš sa vo svojom vlastnom konaní. Aj spätne to má význam - nemusí ísť vždy o aktuálne veci, o tých sa niekedy píše príliš ťažko. Písaním o problémoch a ťažkostiach môžeš spraviť za nimi akúsi bodku - a takisto ti umožní odosobniť sa, pozrieť sa na záležitosť z viacerých uhlov pohľadu, získať komplexnejší obraz. A pochopíš seba samého, svoje rozhodnutia, možno aj vzorce v rozhodovacom procese.

Realita ťa nemusí zložiť na kolená - využi ju a premeň svojou kreativitou!

---

3. Uvidíš svoj osobný rast

V písaní môžeš vidieť nielen svoj autorský (štylistický, obsahový a pod.) posun, ale aj posun svojej vlastnej osobnosti. Vnímaj to pozitívne - nekritizuj svoje niekdajšie „ja“, ktoré ešte nevedelo to čo ty teraz. Pozeraj sa na to ako na cestu, vývoj. Každý z nás dozrieva, mení sa; je to prirodzený proces, žiadaná súčasť života každého z nás. Vidieť vo vlastných textoch seba a svoje vnútorné premeny ťa posilní a bude motivovať do ďalšieho života. Uvidíš svoje úspechy a budeš sa môcť poučiť z chybných rozhodnutí.

Pozri sa na svoj život komplexne a vyťaž z neho čo najviac - pre seba i pre druhých!

---

4. Naučíš sa autentickosti a úprimnosti k sebe

Počas písania sa nevyhneš spoznávaniu seba samého. A to ti umožní učiť sa úprimnosti a taktiež prijímaniu svojej osobnosti, osoby, myšlienok, názorov. Byť úprimný k sebe ťa povedie k ozajstnej autentickosti, ktorá je významnou črtou silnej osobnosti. Sebaprijatie je neodmysliteľne späté s pozitívnym pohľadom na seba: si dosť dobrý, máš čo odovzdať, máš právo robiť chyby a poučiť sa z nich.

Buď pravdivý k sebe aj k druhým - v tom je sila osobnosti!

---

5. Nájdeš motiváciu v spätnej väzbe

Môžu to byť slovné vyjadrenia, no môže to byť aj obyčajný Like vyjadrený prostredníctvom Facebooku či iné odporúčanie a zdieľanie. Môže to byť hodnotenie hviezdičkami. Alebo skrátka číslo čítanosti. Avšak, samozrejme, najlepšie a najefektívnejšie sú komentáre vyjadrujúce sa k obsahu, ale aj štýlu a čomukoľvek z tvojho textu. Ak budeš správne pristupovať aj k negatívnej spätnej väzbe, posunie ťa ďalej - jednak ako autora, jednak ako osobnosť, ktorá sa učí rešpektovať názory druhých osôb.

Nenechávaj si text pre seba - druhí ťa môžu veľmi obohatiť svojím pohľadom na vec!




6. Posilní sa tvoje sebavedomie

Spätná väzba môže fungovať nielen ako motivácia, ale aj ako zdroj pochvál, uznania, rešpektu. Podelíš sa o svoje vnútro (v akejkoľvek forme - blogom, úvahou, príbehom, skúsenosťou) a nájde sa niekto, koho tým oslovíš, podnietiš k premýšľaniu alebo jednoducho potešíš. Je len na tebe, ako sa k spätnej väzbe postavíš; a svojím postojom môžeš preukázať svoju zrelosť v prijímaní kritiky.

Prijímaj názory druhých - nemusia byť vždy tak veľmi od veci, ako sa zdá na prvý pohľad!

---

7. Usporiadaš si myšlienky

Každodenný život je pretkaný stresom, chaosom, zmätkom a neporiadkom. Práve písaním môžeš doň vniesť pokoj a poriadok: buď ešte pred začatím písania, alebo aj priamo počas neho. Poriadok znamená pocit kontroly - teda ak vnesieš do svojho vnútorného sveta poriadok, získaš nad ním aj kontrolu. Nájdeš voľnosť, ktorú ti zviazanosť každodenným tlakom nenápadne berie.

Vnes do svojho sveta poriadok - odmenou ti bude vnútorný pokoj!

---

8. Prejavíš sa

Ak si kreatívna osobnosť, je pre teba prirodzené, že chceš dávať von svoje názory, presvedčenia, hodnoty. Tvorivé písanie je úžasný spôsob, ako sa vyjadriť a prejaviť. Umožní ti, aby si bol „vypočutý“ - druhými či aspoň sebou samým. Pomenuješ to, čo nosíš v hlave a považuješ za dôležité, čím nájdeš úľavu a taktiež získaš dobrý pocit z toho, že si druhých obohatil. Hádam nik nebude spochybňovať, že každý má sem-tam potrebu „povedať“ niečo svetu; a písanie je priam ideálny spôsob. :)

Povedz, čo chceš povedať - nenechávaj si svoje vnútorné bohatstvo iba pre seba!

---

9. Naučíš sa komunikovať

Ak texty zverejňuješ a získavaš spätnú väzbu v podobe slovných vyjadrení, je dôležité reagovať na ňu. Minimálne je slušné poďakovať sa za milý komentár; tu je však podstatné to, že sa učíš komunikovať - ale nielen s čitateľom, no napríklad aj s akoukoľvek blízkou osobou, s ktorou trebárs i vopred rozoberáš svoj ešte nenapísaný text. Takéto rozhovory vedú k lepšiemu spoznávaniu seba, ale aj k prehlbovaniu medziľudských vzťahov. Takisto tu platí, že pohľad druhých na tú istú tému môže byť pre teba obohatením, rovnako ako ty môžeš obohatiť druhého svojím pohľadom. :)

Neboj sa vstúpiť do interakcie s čitateľom - môže priniesť veľa nového!

---

10. Identifikuješ sa s čitateľom alebo on s tebou

Spätná väzba môže nielen vylepšiť tvoj text či pisateľský štýl, posilniť tvoje sebavedomie a obohatiť ťa - môže ti priniesť oveľa viac v podobe konkrétnych osôb, ktoré zdieľajú tvoj pohľad, stotožňujú sa s tvojou skúsenosťou alebo sa skrátka chcú „porozprávať“ o danej problematike s niekým, kto ju pozná. Najmä vďaka internetu je dnes celkom bežné, že práve vďaka pisateľskej tvorbe autor získal niekoľkých priateľov, ktorých zaujali jeho texty - sama som toho príkladom. O:)

Nie si so svojimi vnútornými pochodmi sám - písaním môžeš druhých pritiahnuť k sebe!



Týchto 10 dôvodov vyplynulo z môjho skromného výskumu. Určite je ich viac a zaiste každý, kto píše, by vedel vymenovať svoje vlastné dôvody. Týchto „mojich“ 10 nech poslúži ako inšpirácia - prázdny papier čaká (aj v počítačovom dokumente) práve na teba! ;)

Nuž, a na koniec ešte pripojím mnou preložený citát, ktorý sa nachádza v úvode mojej bakalárky: „Písanie je druh terapie; niekedy žasnem, ako dokážu všetci tí, ktorí nepíšu, nekomponujú či nemaľujú, uniknúť šialenstvu, melanchólii, panike a strachu, ktoré sú neodmysliteľné od situácie človeka.“ (Graham Greene)



---

ZDROJE:

Komentáre