The Duchess








Anglicko, rok 1774. Sedemnásťročná lady Georgiana Spencer sa vydáva za vojdovu z Devonshiru, Williama Cavendisha. Je nadšená z toho, že ju požiadal o ruku taký bohatý a vplyvný muž. Už čoskoro však stráca toto nadšenie a radosť zo života s ním.
Sťažuje sa matke, že muž s ňou vôbec nehovorí. Chýba jej ľudská spoločnosť.
Keď do paláca privedú malé dievčatko, o ktorom pochopí, že je to nemanželská dcéra jej manžela, jej svet nadobudne úplne iný rozmer. Obdivujem jej rozhodnutie dievčatko vychovať ako svoje.
Keď Georgiana otehotnie, vojvoda sa už nemôže dočkať svojho prvého mužského potomka. Ale, ako to už vo filmoch býva (ale je to natočené podľa skutočnej udalosti, takže to tak bolo naozaj:)), narodí sa dievčatko. Dostane meno po matke. Gee je šťastná, hoci jej muž nie.
O šesť rokov už majú tri dcéry. Teda, William má tri; Gee dve.
Na zábave Gee spoznáva lady Elisabeth Foster, prezývanú Bess. Spriatelia sa. Gee ju pozve do Devonshiru, pretože Bess nemá kde žiť - manžel ju vyhodil z domu a povedal jej, že už nikdy neuvidí svoje deti (mala troch synov). Gee je rada, že má pri sebe konečne priateľku. Až kým nezistí, že jej priateľka ej tak trochu aj priateľkou vojvodu. Presnejšie povedané, jeho milenkou. Bess jej však prisahá, že to robí len preto, aby mohla vidieť svoje deti (vojvoda je totiž jedným z najvplyvnejších mužov Británie).
A tak spolu žijú. Všetci traja. Gee stretá priateľa z mladosti, Charlesa Greya. Angažuje sa v politike a spolu s ním aj ona. Bess jej rozpráva o tom, že Charles je určite do nej zamilovaný. A tak sa ho Gee na to jedného dňa spýta. Charles sa prizná k svojim citom. Nemá však odvahu siahnuť na vydatú ženu, najmä keď jej manželom je sám vojdova z Devonshiru.
Gee je však rozhodnutá ukradnúť si trošku šťastia a lásky aj pre seba a chce od manžela dohodu: dá svoje požehnanie jeho vzťahu s Bess, ak on akceptuje jej city k Charlesovi Greyovi. William ju, samozrejme, vysmeje.
Gee porodí Williamovi konečne syna - šiesteho vojvodu z Devonshiru, ktorého pomenujú William George Spencer Cavendish. Jej manžel to odíde osláviť do Londýna a Bess pozve do Devonshiru Charlesa. Gee to, samozrejme, využije a konečne sa jej podarí byť s Charlesom.
Spolu odídu do kúpeľov a potom Gee oznámi svojmu manželovi, že čaká dieťa Charlesa Greya. William urobí strašné rozhodnutie - Gee musí odísť na vidiek a donosiť tam dieťa. Po pôrode sa bábätka ujme rodina Charlesa Greya. Gee nemá na výber, musí poslúchnuť.
A tak sa aj stane. Potom sa jej manžel nad ňou zľutuje a dá jej šancu posledný raz rozlúčiť sa s Charlesom. Stretnú sa na nejakej spoločenskej akcii, kde sa potajomky zhovárajú o svojej dcére (Eliza Courtney) ako o Charlesovej neteri. Rozlúčia sa s tým, že Charles sa už onedlho zasnúbi a stane sa ministerským predsedom strany Whigov.
Absurdné manželstvo Georgiany a Williama trvalo až do Geeinej smrti roku 1806, po ktorej sa William oženil s Bess, ktorá s nimi žila po celý čas.
Príbeh tejto ženy ma dostal. Ten film sa mi tak páčil, že som si ho pozrela dva razy v priebehu týždňa. Možno nemá nejakú extra výpovednú hodnotu, ale pre mňa je veľmi silný. Všetko som si vygooglila a ono sa to naozaj stalo takto. Myslím, že ten film sa oplatí vidieť. Nie je to asi kúsok pre náročného diváka, ale mňa ako milovníčku histórie nesmierne zaujal. A dojal ma najmä príbeh. Už mám objednanú aj knižku:) (napísala ju Amanda Foreman, volá sa Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire - podľa nej je natočený celý film)..

Komentáre

iWon napísal(a)…
Mmmm, tesim ked si to teda spolu cez prazdniny pozrieme :)
Suzy Guru napísal(a)…
tak tomu ver;) si to teda nevymazem kvoli tebe;)
Martin Broz napísal(a)…
ty vole, tak to si teda pozrem :D
Lukáš napísal(a)…
Hm.. smiem sa pridať?
Suzy Guru napísal(a)…
to vas to fakt tak zaujalo?:D
Martin Broz napísal(a)…
jasna paka.. dnes vecer u mna.. a bratku tu nie je.. a do kelu... to je smola :D:D:D
Martin Broz napísal(a)…
a myslim to vazne, ze si to chcem pozret :)
Suzy Guru napísal(a)…
noo, tak uz to mas za sebou:) ake su dojmy?
Martin Broz napísal(a)…
realita toho filmu je dobre psycho... aj sa mi pacil ten film, aj sa mi nepacil :) ale tak celkovo asi ano...