David Torkington - POUSTEVNÍK

.. úžasná kniha o modlitbe, ktorú mi požičala Pavluš - vďaka! Som si povedala, že sa musím podeliť o niekoľko viet a myšlienok, ktoré som si vypísala ..
"Existuje jen jediný zdroj energie, který může obnovit člověka. Jedině až životodárné paprsky nevyčerpatelné Boží lásky začnou pronikat do samotného jádra naší bytosti, teprve tehdy získáme sílu, abychom se napřímili a začali růst, abychom se pod jejím vlivem rozvinuli a nasadili na květ a abychom se nakonec otevřeli a rozkvetli. Bez tohoto zdroje světla nemáme větší šanci na přežití než vadnoucí pelargonie v tmavé místnosti. Tomuto světlu se můžeme vystavit teprve tehdy, když jsme dokonale přesvědčeni, že růst bez něj není možný. Právě proto nemůže pýcha, přetvářka ani nafoukanost nikdy rozpoznat směr tohoto světla, nebo se mu dokonce vystavit. Jakmile však pochopíme, že duchovní život začíná s Bohem, vše ostatní začne zapadávat na své místo. Začátkem všeho není milovať Boha nebo případně druhé, ale dovolit Boží lásce, aby zaplavila náš život. Budeme-li nejprve hledat Boží království, najdou všechny věci své správné místo. Když sa tento proces skutečně rozproudí, začneme být podstatně a radikálně proměňováni, získáme schopnost milovat Boha, vytvářet komunitu a vnořit se do druhých takovou hloubkou a takovým způsobem, jaký jsme si předtím neuměli ani představit. To vše se stane ne sílou naší lásky, ale proto, že v nás žije - a s námi a skrze nás miluje - jiná Láska."
"... naučit se opět otevřít Bohu dveře, přijmout Jeho lásku do svého života a zakoušet uvnitř její tep. Třeba začít od prvního kroku: začít se znovu učit modlitbě."
"... jakmile uznáme, že modlitba je jen slov, které užíváme, abychom popsali praktický způsob, jak Boží láska vchází do našich životů, aby proměnila nás i druhé, pak musíme přiznat, že je to zároveň ta nejdůležitejší věc v našem životě. Nic není důležitejší než Boží láska, protože jen ona může zásadně a trvale změnit lidskou bytost k lepšímu."
"Boží láska je jediná moc, která dokáže naše srdce proměnit, a modlitba je jediný bezprostřední nástroj, jak se s touto láskou dostat do kontaktu."
- treba poznať a spoznávaš Ježiša, ak chcem žiť ako On => "Začneme prosbou, abychom dokázali pochopit, že bez Jeho lásky nejsme schopni zachovat ani zdání pravého a vytrvalého křesťanského chování."
"Evangelium neříká: ´Beze mne se daleko nedostanete´, nýbrž ´Beze mne se nedostanete vůbec nikam.´ - Kdybychom tomu věřili, křičeli bychom k Bohu o pomoc; utekli bychom se k Němu; našli bychom si čas vystavit se Jeho uzdravující moci a neodkladně bychom ve svém životě vytvořili prostor pro modlitbu. Čas a prostor, který člověk ve svém dni věnuje modlitbě, je praktickým znamením toho, že úpřimně přijal svou slabost a zcela věří v Boží moc, která se v plnosti může projevit jedině v naší slabosti."
"Touha nestačí a právě tak nestačí dobrý úmysl." - treba začať konať, snažiť sa
"Naučit se modlit a otevřít se Bohu je umění jako každé jiné: vyžaduje to trpělivost a čas."
"Když je všechno tak, jak má být, když modlitba vznikne a rozvine se ve zvlášť vyhrazeném čase, pak by postupně měla proniknout a zaplavit celý zbytek dne a stát se nakonec součástí všeho, co děláme. Zpočátku bude ´tichá chvíle´ jako poušť: bezútěšná, vyprahlá a holá. Postupně se však v našem životě stane oázou, bez které se nemůžeme obejít. A to ještě není konec, ale teprve začátek. Nakonec se totiž tato oáza stane fontánou, která tryská a zavlažuje celý náš život."
"Myšlenka, že se můžeme modlit na ulici, ve vlaku, v práci nebo když se vydáváme druhým, je jen plácáním do vody bez každodenní modlitby v ´tiché chvíli´. Samozřejmě bychom všichni chtěli mít svobodu modlit se kdy chceme a kde chceme, svoboda však vyžaduje disciplinu."
"V Otčenáši nám Ježíš dal vzor pro každou modlitbu. První dvě slova, ´Otče náš´, jsou souhrnem celé této modlitby a zároveň i klíčem k porozumění základnímu obsahu a směru veškeré křesťanské modlitby. Potíž je v tom, že každodennost této modlitby umrtvila naši mysl a uspala náš intelekt, takže nám jednoduše uniká hloubka významu, jímž jsou její slova nabita."
"Modlitba nás pozdvihuje nad sebe sama a vtahuje nás postupně hlouběji do Krista..."
"Ježíš nás učí nazývat Boha při modlitbě ´Otcem´, protože to přesně vyjadřuje, kým pro nás teď Bůh je. Skutečné slovo, které Ježíš použil, má ještě hlubší význam než překlad, na který jsme zvyklí. Ve skutečnosti neužil slovo, jehož ekvivalentem je náš výraz ´otec´, naopak zvolil jiné: ´abba´. Tohle aramejské slovo doopravdy znamená ´tatínek´; nebo výraz ´tatínek´ je alespoň nejpřesnějším překladem původního významu."
"Bůh už dál nemá být viden jako náš Otec, jako Ten, kdo nás stvořil, ale jako Ten, kdo se rozhoduje sdílet s námi svůj život. Toto jediné slovo shrnuje celou plnost evangelijního poselství: tedy to, že jestliže dovolíme témuž Duchu, který vstoupil do Ježíšova života, aby naplnil i naše životy, pak budeme schopni mít podíl nejenom na Jeho životě, ale také na Jeho činech a na lásce, kterou miluje Otce a jíž Otec miluje Jeho."
"Skrze víru jsme si jisti, že Bůh je naším Otcem, ale teprve když víra roste a dozrává v modlitbě, teprve potom začínáme skutečně prožívat Boží lásku, jež do nás postupně vstupuje."
- skúsenosť toho, že Boh je Otcom: "A to se stane teprve tehdy, až si každý den vyhradíme čas a vytvoříme prostor, ve kterém dovolíme Bohu, aby ste stal naším milujícím Otcem."
"Dokud nepochopíme, že nic není důležitejšího, než dovolit Bohu, aby byl Otcem, a neotevřeme Mu proto svůj život modlitbou, nebudeme nikdy moci do hloubky změnit sebe, a co víc, ani druhé."
"Kdo se pokoří, klekne si a začne se modlit, jestliže si nejprve není vědom své bezmocnosti? Bez základní pokory malého dítěte nemůžeme ani začíť."
"Modlitba není jen luxusem kněží a řeholníků nebo lidí, kteří mají času nazbyt. Je naprostou nutností pro kohokoliv, kdo se chce efektivně ponořit do tajemství Ježíšova života."
"Jakmile člověk zapomene na sebe a začne žít pro Boha, je obklopen Královstvím Boží lásky."
- "koncept modlitby" : 
Presence - Přítomnost Boží
Adoration - Adorace
Thanksgiving - Díkučinění
Examination - Zpytování svědomí (vzhledem k minulosti!
Repentance - Pokání
(naslouchání Bohu)
Needs - Potřeby
Others - Ostatních
Self - Vlastní
Thanksgiving - Díkučinění
Examination - Zpytování svědomí (vzhledem k budoucnosti)
Resolutions - Rozhodnutí
"Bible obsahuje slovo, které přemosťuje propast mezi člověkem a Bohem: Boží slovo. Když nasloucháme Ježíšovým slovům, učíme se naslouchat Bohu; když se učíme milovat Ježíše, učíme se milovat Boha."

Komentáre