Úloha ženy v Božích očiach

Rozhodla som sa zistiť, aká je úloha ženy v Božích očiach. A rozhodla som sa zistiť to podľa toho, aké rôzne úlohy mali ženy v Biblii. Vybrala som si desať "exemplárov", ktoré budem "skúmať". Sama som zvedavá, o čo budem na konci tohto "biblického experimentu" múdrejšia:).


EVA

-"tá, ktorá dáva život"

-Boh ju stvoril, aby spravil Adamovi radosť

-Adam z nej bol úplne nadšený, rovnako ako Boh – Boh do nej vložil svoju krásu

-Boh ju nestvoril z Adamovej hlavy, aby mu bola súperkou, ani z jeho nohy, aby mu bola slúžkou, ale z jeho srdca, aby ho mohla chrániť; Eva mala chrániť Adamovu čistotu, ale Boh ju zároveň stvoril slabšiu a menej odolnú ako Adama, aby Adam mohol chrániť ju ako "celok"

-podľahla diablovi, neodolala jablku; diabol ju provokoval, až kým neprestala veriť Bohu, že pre ňu a jej muža chce len to najlepšie

-Boh preto, že Eva zhrešila, prisľúbil jej, že bude rodiť v bolestiach – ale zároveň jej prisľúbil víťazstvo nad hadom-diablom (TY MU ZRANÍŠ PÄTU – Gn 3,15)



SÁRA

-"kňažná", "vznešená" – žena, ktorá nemala deti, nosila takéto meno – trochu ironické, nie? – Židia to považovali priam za Boží trest, ak žena nemohla mať deti (možnosť, že by bol neplodný práve Abrahám, sa vôbec nepripúšťala)

-keď sa Sara dopočula, že by mala mať dieťa, rozosmiala sa meno jej syna – Izák = smiech

-Boh priniesol do jej života požehnanie v tom najmenej očakávanom čase, keď už stratila nádej a zmierila sa s tým, že Boh ju nikdy nepožehná

-zbavil ju hanby napriek tomu, že tomu spočiatku neverila



RÚT

-"priateľská"

-jej manžel – syn Noemi – zomrel, ale ona ostala pri svokre, aby sa o ňu mohla starať

-spolu prežívajú rôzne veci a u oboch sa prejavuje úplná dôvera v Božiu dobrotu

-Rút sa vydala za Bóza, príbuzného svojho muža, a mala s ním syna Obeda, ktorého syn bol otcom kráľa Dávida

-Boh si ju použil napriek tomu, že nebola Izraelitkou – mala však "úctu k Bohu izraelského národa"



BETSABE

-"dcéra sľubu"

-manželka (vojaka/generála?) Uriáša, ktorej krása zaujala kráľa Dávida neskôr odkázala kráľovi, že čaká dieťa Dávidova reakcia bola veľmi zvláštna, i keď na tú dobu logická – svojím spôsobom poslal Uriáša vedome na smrť a vzal si Betsabe k sebe (ona však oplakávala svojho muža)

-hoci o jej pocitoch sa v Biblii veľa nepíše, je celkom možné, že Dávid ju znásilnil – vtedy to bola predsa bežná prax... – nech už to bolo akokoľvek, jasné je, že Boh si dokáže aj hriech (smrteľný!!) použiť na niečo dobré – ich prvý syn síce zomrel, ale ďalší, ktorý sa narodil, bol Šalamún, za ktorého vlády dosiahlo kráľovstvo najväčší územný a hospodársky rozmach



JUDITA

-"hebrejka"

-vdova po Manassesovi (NA STRECHE SVOJHO DOMU SI DALA UROBIŤ STAN, OKOLO BEDIER NOSILA KAJÚCI PÁS A OBLIEKALA SI VDOVSKÉ ŠATY. POSTIEVALA SA CELÝ ČAS SVOJHO OVDOVENIA OKREM DŇA PRED SOBOTOU A SOBOTY, DŇA PRED NOVMESIACOM A OKREM SVIATKOV A DNÍ RADOSTI IZRAELOVHO DOMU – Jdt 8,5-6), bola veľmi pekná a príťažlivá i múdra (MALA PEKNÚ POSTAVU A PÔVABNÝ VÝZOR. JEJ MANŽEL MANASSES JEJ ZANECHAL ZLATO A STRIEBRO, SLUHOV A SLÚŽKY, DOBYTOK A POLIA A ONA VŠETKO SPRAVOVALA – Jdt 8,7), a k tomu všetkému aj dobrá (A NIK NEMOHOL O NEJ POVEDAŤ ZLÉ SLOVO, LEBO BOLA VEĽMI BOHABOJNÁ – Jdt 8,8)

-keď jej ľudia pokúšali Boha (zaviazali sa prísahou pred Bohom, že vydajú mesto nepriateľom, ak im Boh nepríde na pomoc do určitého času), vynadala im – nech sa neodvažujú predpisovať Pánovi, čo má robiť

-potom padla na tvár, popolom si posypala hlavu a roztrhla si odev až po vrecovinu, ktorú mala pod ním – a modlila sa (LEBO TVOJA SILA NIE JE V MNOŽSTVE, ANI TVOJA VLÁDA SA NEZAKLADÁ NA SILÁKOCH. TY SI BOH PONÍŽENÝCH, POMOC MALIČKÝCH, ZÁSTANCA SLABÝCH, OCHRANCA OPUSTENÝCH, SPASITEĽ ZÚFALÝCH – Jdt 9,11) → a Boh vyslobodil Boží ľud

-a Judita, dokiaľ žila, bola slávna po celej krajine – nikdy sa už nevydala, hoci mnohí muži po nej túžili – pochovali ju v jaskyni jej muža Manassesa



ESTER

-"hviezda"

-kráľovná Perzie, manželka Xerxa I. (syn Dareia I. – obaja bojovali v grécko-perzskej vojne – 492-449 BC – zvíťazil v bitke pri Termopylách)

-podarilo sa jej zachrániť Židov pred zahubením – napriek tomu, že nesmela, prišla za svojím mužom a prosila ho

-milovala všetko židovské; všetko perzské sa jej hnusilo, ale napriek tomu prosila Pána o silu

-predtým, ako predstúpila pred kráľa (mohol ju za to dať aj popraviť, pretože smela za ním prísť len vtedy, ak si ju sám dal zavolať), postila sa

-Xerxes na jej naliehanie zabránil vyhubeniu Židov (LEBO TENTO DEŇ ZÁRMUTKU A ŽIAĽU OBRÁTIL IM VŠEMOHÚCI BOH NA RADOSŤ – Est 16,21)



ZUZANA

-"ľalia"

-manželka Babylončana Joakima; bola krásna a nežná (Dan 13,31)

-zatúžili po nej dvaja starci a vraveli, že ak sa im neoddá, budú proti nej svedčiť, že s ňou bol nejaký mladík → Zuzana odmietla, pretože nechcela s nimi zhrešiť → oni dodržali "sľub" – uprostred ľudu povstali a žalovali na ňu → ona s plačom pozdvihla oči k nebu, veď jej srdce bolo plné dôvery k Pánovi! (Dan 13,35) → všetci ju odsúdili, ale Daniel sa jej zastal a dokázal starcom, že klamú → NATO CELÝ ZÁSTUP ZVOLAL VEĽKÝM HLASOM A DOBROREČIL PÁNOVI, KTORÝ ZACHRAŇUJE TÝCH, ČO V NEHO DÚFAJÚ – Dan 13,60)



MÁRIA

-"milovaná Bohom"

-obyčajné dievča, ktoré túžilo slúžiť Bohu a oddať sa mu celým srdcom

-Boh si ju vyvolil a ona priniesla tomuto svetu Mesiáša

-zachovávala si všetky Ježišove slová v srdci, pozorne Ho počúvala

-vďaka nej Ježiš uskutočnil svoj prvý zázrak (premenenie vody na víno na svadbe v Káne Galilejskej)

-podľa učenia cirkvi ju Boh vzal do neba bez toho, že by musela umrieť – čo vlastne naozaj dáva zmysel, keďže bola bez hriechu a smrť je trestom za hriech.. tak na čo by umierala? :)



MÁRIA MAGDALÉNA

-"pochádzajúca z palestínskeho mesta Magdaly"

-prostitútka, cudzoložnica, ktorej sa Ježiš ako prvej zjavil po svojom zmŕtvychvstaní – poctil ju niečím veľmi významným a zázračným

-milovala Ho zrejme viac, než kohokoľvek predtým, pretože kvôli Nemu sa vzdala svojej profesie a začala žiť iný, nový život (Ježiš z nej vyhnal sedem zlých duchov)



CIRKEV AKO NEVESTA

-nie je žena v pravom zmysle slova, ale predsa..:)

-cirkev má prívlastok "SVÄTÁ"

-očakáva druhý príchod Ježiša – je TRPEZLIVÁ

-je všeobecná, čiže PRIJÍMA KAŽDÉHO



A teraz také mini-zhrnutie:

Biblické ženy boli: víťazky, vznešené, požehnané, priateľské, úctivé, pokorné, plné spoľahnutia na Pána, čisté, nevinné, krásne, milované, prijímané, odhodlané, plné dôvery v Boha, sväté, trpezlivé, láskavé.

A určite by sa našlo milión ďalších prívlastkov. Tento "výskum" ma však utvrdil v tom, že aj ja sa môžem stať ženou, ktorá bude Bohu vyvolávať úsmev:). Pretože ony neboli ničím výnimočné, ničím extra – iba Boh ich takými učinil a ony to prijali. A tak chcem aj ja prijať Božiu milosť.

:)

Komentáre

Janka Guričanová napísal(a)…
Job well done :). Povzbudilo ma to, ďakovali ;) ... parádne si to zhrnula na kôpku. Vidíš, to je zmysel teoretickej diplomovej práce, v ktorej sa len zhromaždia už známe údaje - novosť je v tom, že takto spolu prinesú ešte nejakú pridanú hodnotu ;).
Suzy Guru napísal(a)…
presne to si myslim aj ja:) vsetky tie veci su zname, ale na hromadke daju iny zmysel.. takze som rada, ze povzbudilo:) mna tiez