The Duchess (Amanda Foreman)

Už je to vyše dvoch rokov, čo som zhliadla film The Duchess, o ktorom som následne napísala aj blog. V závere blogu sa píše, že mám objednanú aj knižku - knižka prišla, Zuzka ju začala čítať a potom ju na cca rok a pol odložila. A teraz sa k nej po takej dlhej dobe vrátila a konečne ju dočítala. Za dátumy 22.6. 2009 (začala som čítať) - 15.9. 2011 (dočítala som) sa síce hanbím, ale čo už. Hlavne, že je dobojované.

Kniha je totiž napísaná (podľa môjho názoru) dosť ťažkou angličtinou. Asi práve preto, že ide o biografiu a autorka Amanda Foreman prináša mnohé citáty z listov a novinových článkov súvisiacich s vojvodkyňou z Devonshire. Vzadu na obálke sa píše (voľný preklad):

Krásna, čarovná a charizmatická, Georgiana, vojvodkyňa z Devonshire, bola ikonou svojej doby; taktiež ale bola aj gemblérkou, vplyvnou političkou, drogovo závislou, oddanou matkou a cudzoložnicou.

Vo svete úpadku a extravagancie, vo svete obrovských domov, výstredných večierkov a sexuálnych intríg bola Georgiana, rovnako ako jej potomok - Diana, princezná Walesu - zbožňovaná, ale vnútorne utrápená. Počínajúc jej ménage à trois (manželstvo troch) s manželom a najlepšou priateľkou až po rozsiahle gemblérske dlhy; od zbožňovania detí po vášnivú, ale na zánik odsúdenú lásku voči Earlovi Greyovi, bola fascinujúcou, protichodnou ženou, ktorej príbeh rezonuje aj dnes.

Kniha opisuje Georgianin život a je rozdelená do štyroch veľkých častí (okrem úvodu a epilógu), pričom každá časť obsahuje niekoľko kapitol. Prvá časť má názov DÉBUTANTE (debutantka, začiatočníčka) a zhŕňa jej príbeh od roku 1757 (jej narodenie) po rok 1782, kedy sa stala aktívnou političkou. Druhá časť - POLITICS (politika) sleduje okrem jej "pracovných" vzťahov s politikmi (najčastejšie spomínané meno je Charles Fox, jeden z predstaviteľov liberálnej strany Whigov, s ktorým sa priatelila po celý život) aj začiatok spomínaného ménage à trois - v jednom dome (Devonshire House) s ňou a jej mužom Williamom začala žiť lady Elizabeth Fosterová, prezývaná Bess.

Neskôr mala s vojvodom dve nemanželské deti a po Georgianinej smrti sa zaňho vydala. V tretej časti (EXILE) sa s Georgianou dostávame do exilu (r. 1789 - 1799) a cez návrat a "medzihru" opäť do izolácie. Georgiana porodila Charlesovi Greyovi nemanželskú dcéru Elizu a s vojvodom mala tri deti - Malú G (Lady Georgiana Dorothy Cavendish - Little G), Harryo (Lady Harriet Elizabeth Cavendish) a Harta (William George Spencer Cavendish, markíz z Hartingtonu). Posledná, štvrtá časť - GEORGIANA REDUX (Georgiana "reštartovaná", čiže naspäť) - sumarizuje posledných šesť rokov jej života, návrat na politickú scénu, ako sa stala "nestorom" strany Whigov a ako neskôr, 30. marca 1806, zomrela.

Amanda Foreman je britská historička, biografička a spisovateľka. Študovala na Sarah Lawrence College v New Yorku, potom na Columbia University a napokon na Oxforde získala titul doktorka filozofie (DPhil, u nás PhD alebo Ph.D.) práve za prácu o Georgiane - The political life of Georgiana, Duchess of Devonshire, 1757-1806 (Politický život Georgiany, vojvodkyne z Devonshire, 1757-1806). V tomto roku (28. júna) vyšla ďalšia jej publikácia: A World on Fire: Britain’s Crucial Role in the American Civil War (Svet v ohni: Rozhodujúca rola Británie v americkej občianskej vojne).

Má dvojité občianstvo, vlastní domy v New Yorku a Londýne a pravidelne píše pre noviny a časopisy v oboch krajinách. Odkedy sa v roku 2000 vydala za Jonathana Bartona, porodila päť detí: Helenu (2002), Theodora (2003), Halcyona (2005), Xanthe (2007 a Hera (2007).

Na záver ešte niekoľko úryvkov z knihy:

*Georgiana bola známou kráskou, ktorú však nedokázal oceniť vlastný manžel, populárnou líderkou spoločnosti, ktorej pokryteckosť sama videla, žena, ktorú ľudia milovali a napriek tomu si bola natoľko neistá a nevedela ovládnuť vlastné emócie, takže sa stala závislou na podozrivej oddanosti lady Elizabeth Fosterovej. Bola štedrou podporovateľkou charity, no napriek tomu okrádala priateľov, bola spisovateľkou, ktorá nikdy nepublikovala pod vlastným menom, oddanou matkou, ktorá obetovala jedno dieťa, aby zachránila tri, bola celebritou a patrónkou umenia v dobe, kedy vydaté ženy nemali žiaden legálny status, bola političkou bez možnosti voliť a zručnou taktičkou o generáciu skôr, než sa vôbec vyvinuli profesionálne politické strany.

*Je pozoruhodnou preto, že bola úspešnou političkou, ktorej skutky vyniesli na povrch národné záležitosti; preto, že dosiahla úžasnú dôležitosť napriek tomu, že bola ženou v spoločnosti naklonenej mužom; a preto, že všetky tieto úspechy docielila, zatiaľ čo čelila osobným utrpeniam popri hľadaní vnútorného naplnenia.

*Georgiana napísala tri týždne pred smrťou Hartovi (syn): "... ale... všetko, čo som kedy videla, nikdy neoslabilo moje princípy oddanosti voči všemohúcemu Bohu, ani mi neubralo z lásky k moci či z mojich skromných túžob robiť to, čo je správne." 

Komentáre

Zanzana napísal(a)…
Moja Georgianka :D a zaroven slavna bloggerka :D Zanzana
Suzy Guru napísal(a)…
jeeejko:) čo ty takto na mojom blogu??:)