Rozprávka o čiernej labuti



Kdesi ďaleko, v ríši víl, narodilo sa počas jednej hviezdnej noci prekrásne dievčatko s porcelánovou pleťou a ebenovými vláskami. Volala sa Laia a bola to princezná, dcéra veľmi mocného a múdreho vládcu. Bola taká nádherná, že zlá čarodejnica Irhaal, ktorá pustošila ríšu, sa o nej hneď dozvedela a okamžite ju prekliala.

Laia sa mala každý deň, odkedy vyšlo slnko, až kým nezapadlo, premeniť na čiernu labuť. Jej otec, ktorý mágiu nepoznal a neovládal, nedokázal s tým nič urobiť. Napriek prekliatiu rodičia svoju dcéru veľmi milovali a starali sa o ňu. Laia sa každú noc opäť zmenila do svojej pôvodnej podoby a ktokoľvek ju náhodou uvidel – či už sluha, záhradník alebo hocikto iný –, bol očarený jej krásou.

Jednej noci, keď už Laia vyrástla, na oblohe veľmi silno žiaril kosáčik mesiaca. Laia naň zvedavo hľadela z okna svojej komnaty, až si zrazu zaumienila, že sa vyberie až k nemu. Zošplhala sa nadol po zámockých múroch a dostala sa do záhrady. Bolo to prvýkrát, čo sa sama ocitla vonku, čo pod bosými nohami ucítila jemnú trávu, čo mohla dýchať svieži nočný vzduch. Bola ohromne šťastná, tancovala medzi kvetmi a smiala sa, spievala. Dokonca i zabudla na mesiac, zohla sa ku kvetom a každý zvedavo ovoniavala.

Jej spev bol taký nádherný, že ho začula i zlá čarodejnica Irhaal. Rozčúlila sa, pretože na Laiu žiarlila – nebola ani taká krásna ako ona, ani taká šikovná, ani taká pôvabná. A vôbec nebola dobrá, pričom srdce princeznej Laie bolo, naopak, plné dobroty.

Irhaal sa vkradla do záhrad a chcela princeznú zmárniť, navždy sa jej zbaviť. Chcela byť opäť tou najkrajšou ženou, nedbala na to, že jej krása nie je skutočná a že je len výsledkom nebezpečných kúziel. Chcela sa princeznej pomstiť za to, že ju predčila.

Lenže Laiin spev prilákal všetky menšie i väčšie zvieratá, ktoré ju obklopili a načúvali jej ľubozvučnému hlasu. V tráve sa pri nej usadili nielen drobné chrobáčiky či pavúky, ale prebudilo sa aj niekoľko vtáčat a dokonca sa pri Laiinej hlave uvelebil malý plachý srnček. Žiadne z tých zvierat by Laiu pred zlou čarodejnicou nedokázalo ochrániť, keby sa rozhodla zaútočiť na ňu.

Laia si však všimla, že zvieratá akosi zbystrili pozornosť, a posadila sa, rozhliadajúc sa všade vôkol do tmy. Okamžite stíchla a trochu sa i preľakla, no snažila sa zachovať si odvahu.

Čarodejnica zrazu vyskočila z tŕňového kríčia a vrhla proti Laii kúzlo. Nezasiahlo ju, ale princezná vyskočila na nohy a chcela sa i brániť. Prečo si taká krásna?!“ zvolala na ňu útočne Irhaal. Prečo sa neskrývaš pred svetom?! Prečo máš taký krásny hlas?! Prečo nie si nešťastná?!

Laia ostala z jej slov v rozpakoch, nerozumela, prečo by mala byť nešťastná.

Zakliala som ťa, aby ťa nikdy nik neuvidel v slnečnom svetle v tvojej pravej kráse, mala si trpieť a trápiť sa!“ pokračovala čarodejnica obviňujúco.

Laia si ju skúmavo prezerala a zrazu to pochopila. Vy ste ma zakliali? Aby som sa menila na labuť?

Presne tak!“ zakričala čarodejnica a zlovestne sa zasmiala. Mám takú moc!“ zdôraznila hrdo.

Laia si ju chvíľku prezerala a potom k nej pribehla a objala ju. Ďakujem, ďakujem vám!“ Dokonca jej i vtisla bozk na líce.

Čarodejnica ju namosúrene odstrčila. „Čo nechápeš, čo som ti povedala?! Chcem ťa zničiť!“

Vy ste mi dali ten najkrajší dar, potešila sa Laia. Môžem plávať v krištáľovej vode a môžem lietať. Môžem lietať! Ďakujem vám!

Čarodejnica na ňu hľadela v nemom úžase. Tak ona jej chcela ublížiť, chcela sa jej pomstiť, chcela, aby trpela... a pritom Laia bola po celý čas šťastná?! Rozzúrila sa ešte väčšmi. Rozzúrila sa tak veľmi, že v nej začala bublať všetka magická energia, ktorú v sebe roky zhromažďovala, aby sa stala najmocnejšou čarodejnicou. Najradšej by tú energiu nasmerovala proti Laii a hoci ju i zabila, ibaže to nedokázala. Ešte pár chvíľ na ňu zúrivo zízala, až sa zrazu... vyparila. Vlastná zlosť ju zahubila.

Laia sa vyplašene dívala pred seba, čarodejnica z ničoho nič zmizla. Poobzerala sa, ale nevidela žiaden pohyb, i zvieratá pred Irhaal utiekli a ona bola v záhrade opäť sama. Dvihla zrak k oblohe a usmiala sa na kosáčik mesiaca. Uvedomila si, že je veľmi unavená, a zamávala mu, šepnúc: Dobrú noc.

Ráno, keď sa Laiin otec vybral do izby svojej dcéry, aby ju odprevadil v podobe čiernej labute k veľkému akvamarínovému jazeru, takmer onemel od prekvapenia. Slnko už žiarilo vysoko na oblohe a jeho dcéra... vyzerala ako princezná. Nádherná, čiernovlasá princezná so svetlou pleťou.

Opatrne ju zobudil a Laia otvorila oči a šťastne sa naňho usmiala. Sprvu si ani nevšimla, že nemá labutiu podobu, ale potom si udivene prezrela svoje telo. Celá naradostená sa i so svojím otcom rozbehla do záhrady, šťastná z každého kroku, z každého skoku, z každého pohybu. Zlá čarodejnica zahynula a jej kliatba pominula.

A hoci Laia už nemohla lietať, pretože nemala čierne labutie krídla, napriek tomu bola každý deň svojho života nesmierne šťastná. Pretože hoci zlá čarodejnica jej chcela ublížiť, Laia sa nikdy nenechala zožierať zlobou tak ako Irhaal a nikdy sa na svoj zakliaty osud nesťažovala.

Komentáre