Poviedka: Úrodný strom

... strom zasadený pri vodných tokoch, čo úrodu dáva vo svojom čase...“




Kopali do nej. Bili ju, mlátili a jej sa zdalo, že s každým ďalším úderom pukla ďalšia kostička v jej krehkom tele. Vnútri bola omnoho krehkejšia, než sa zdalo navonok.

Ostávala však nezlomná. Jej úlohou a poslaním teraz nebolo brániť sa, vyskočiť na nohy a vrátiť im údery. Netvory ju obklopovali zo všetkých strán, zbiehali sa okolo nej a ona sa v niektorých momentoch cítila, akoby na ňu doliehal všetok násilný tlak sveta.

V skutočnosti šlo iba o niekoľko Netvorov. Len niekoľko obyčajných, zdanlivo nebezpečných bytostí, ktoré sa do nej pustili. Vedela však, že ju nezdolajú, pretože jej korene siahali omnoho hlbšie a boli oveľa pevnejšie, než si ktokoľvek myslel.

Patrila predsa k Bojovníkom. Nie k zúrivým, po krvi bažiacim bezmenným vojakom uprostred fanatickej armády, avšak k Bojovníkom za spravodlivosť, pravdu a pokoj. K Bojovníkom za mier. A za mier netreba bojovať silnými zbraňami.

Zrazu však prišiel On. Žiarivejší než slnko, no napriek tomu to biele svetlo neoslepovalo a nebolo pre jej oči nepríjemné. Naopak, akoby jej oči otváralo, roztváralo jej zrak a dávalo zvláštne hlboké poznanie. Vnútornú istotu. Akoby sa jej korene dostali ešte hlbšie do zeme a stali sa ešte pevnejšími.

Chytil jej doráňanú ruku, pričom Netvory znehybneli. Neprestali, jej boj neustal, ale On ju pomaličky, opatrne vytiahol na nohy. Na zlomok sekundy ju musel doslova držať v náručí, pretože jej kolená sa podlomili pod náhlou ťarchou celého jej uboleného tela, a ten náznak objatia do nej vlial nepoznanú silu.

Rozbehla sa, no nie preč od nepriateľov. Čas opäť začal plynúť a Netvory znovu zaútočili, pustili sa do nej s ešte väčšou vervou. Ich nenávisť, neprajnosť, taká silná a až strašidelná snaha potupiť, ponížiť, pokoriť, vychutnať si nadvládu, nič z toho ju nemohlo zdolať. Nič z toho ju nemohlo vydesiť.

Pretože ona, Bojovníčka za spravodlivosť, pravdu a pokoj, neostala na všetkých tých neprajníkov, ktorí ju túžili zničiť, sama. Mala po boku Jeho, slávneho, mocného, úžasného. A akonáhle spravila prvý krok, vedela, že to nie je pokus o útek. Naopak, ona z ničoho nič začala stúpať nahor.

Netvory ostali šokované. Vzniesla sa, i keď nikdy nepoznala schopnosť lietať, hoci po nej podvedome túžila ako každý tvor bez krídel. Jej nohy a ruky sa vystreli, pričom prsty sa jej začali predlžovať a premieňať. Stali sa z nich korene, z jej srdca vyžarovalo svetlo podobné Jeho svetlu.

Korene zamierili hlboko do zeme a rozmetali všetky Netvory na prach a popol. Vytvorili si cestičku čoraz tvrdšou pôdou a keď našli to správne miesto, kde spočinuli, celá jej krehká, dolámaná, dobitá postava sa premenila na kmeň. Kmeň s tvárou, nádhernou, pokojnou tvárou zmierenou so všetkým. Dlhé vlasy sa stali konármi posiatymi tisíckami žiarivozelených lístkov.

Tie v sebe niesli prísľub života. Prísľub života, ktorý bude trvať veky. Prísľub života bez Netvorov.



„Bude ako strom zasadený pri vodných tokoch, čo úrodu dáva vo svojom čase, jeho lístie nevädne a všetko, čo robí, darí sa mu“ (Žalmy 1, 3).

Komentáre

Mon napísal(a)…
Veľmi peknučká poviedočka, ktorá je dôkazom toho, že v jednoduchosti je krása O:)

A síce mi nedoplo hneď, že si tým metaforicky ( :D ) popísala svoju momentálnu situáciu, po druhom prečítaní mi to bolo úplne jasné a divila som sa, čo som taká slepá... :D :D :D

Veľmi pekné, metaforické.. a neviem, prečo som si hlavnú hrdinku od samého začiatku predstavovala ako nejaký strom alebo čo :D :D A tá postava, čo ju zachránila... mám isté tušenie, ale aj tak sa spýtam - kto to bol? O:)
A vážne ten koniec symbolizoval akoby jej smrť? :-o

Och, sorry, že takto rozpitvávam takú kratučkú lyrickú poviedku, ale poznáš ma, nedá mi to... :D O:)

:*:*:*:*:*
Suzy Guru napísal(a)…
ĎAKUJEEEM! :D

Moja momentálna situácia je zrejme popísaná až príliš metaforicky, čoho som sa aj obávala, no na druhej strane, je to i dobré, aspoň si nik nič konkrétne nedomyslí :D

Hm, žeby si si ju predstavovala ako strom pre ten obrázok lipy navrchu? :D :D Postava, čo ju zachránila - tak, keďže poviedka "obsahuje" biblický veršík, Boh, samozrejme :D Jediný zdroj pokoja vo všetkej zúrivosti, krivde, nespravodlivosti a neviemčom všetkom, aspoň pre mňa určite.

Smrť? Nie :D Tak som to určite nemyslela. Skôr sa tie jej korene, spomínané najprv ako metaforické, premenili akoby na skutočné, aby bola ešte pevnejšie zakorenená v tom svojom pokoji, mieri atď. a mohla ďalej odolávať hnusným Netvorom O:) Asi tak :D

Interpretácia poviedky dlhšia ako poviedka samotná... :D Vidno, že sú už z nás oboch "akademičky" :D

:* :* :* :* :*
Mon napísal(a)…
Presne, mali by sme byť v porote MP my, a nie... tamtí :D :D :D :D :D

Dik za objasnenie všetkého :*