Planéta dvoch sĺnk: Sedemnásta kapitola

Keira


Najradšej by velebila Tarinu múdrosť, no namiesto toho iba s úsmevom na perách kráčala k jej malému jednoposchodovému domčeku. Samozrejme, že otec jej dovolil navštíviť Taru, najmä, keď jej dala vedieť, že je chorá. Mrzelo ju klamstvo, ktorým sa voči rodičom „musela“ prehrešiť, ale otec jej prakticky nedal na výber.

Dvere sa otvorili ešte skôr, než stihla zaklopať. „Nebodaj si ma vyzerala z okna?“

„Popravde, skôr Doriana,“ uškrnula sa na ňu a pozvala ju dnu.

„Nevymýšľaj,“ Keira pokrútila hlavou. „Nesiem džem. Egrešový. Ale musíš nechať aj Dorianovi,“ vydala sa za kamarátkou priamo do kuchyne. Tarin strapatý drdol ju vždy fascinoval a bol ako akási jej značka, podpis. Hoci, Keira sa občas sama seba pýtala, načo má také dlhé vlasy, keď si ich večne zväzuje, aby jej nezavadzali. Na druhej strane, tiež to robila, aj keď ona nosila zväčša rybí chvost.

„Vidíš, sotva si prišla a už sa bavíme o ňom. To sa vari stal prioritou a cieľom tvojho života?“

„Prestaň,“ Keira vytiahla z tašky tri zaváraninové poháre. „Jeden je preňho, dva pre teba. Neobviňuj ma hneď z toho, že mu nadŕžam.“

„Nepresvedčíš ma, že nie, ale to nič,“ zazubila sa. „Takže, natrieme si džemom chlebíky?“

„Ak ho chceš takto míňať,“ mykla plecami. „Je to na tebe.“

„Mám čerstvé kravské, dáš si?“

„Jasné,“ prisvedčila bez váhania a sledovala, ako jej Tara prelieva do veľkého keramického pohára biele mlieko z drevenej gelety. Okamžite si odpila. „Sladučké ako med...“

„A bez medu. Len čistučké prírodné,“ Tara naliala aj sebe a pár dúškami pohár vyprázdnila. „Milujem ho.“

„To je dôvod, prečo sa oplatí žiť v tejto oblasti, čo?“

„Jednoznačne. Kravské, kozie, ovčie... to je úplne jedno. A syry. Ah, syry,“ vydala sa ku komore a doniesla na stôl doslova hromadu syrových nití. „Najväčšie eldhamské lahôdky.“

„Ako pre koho. Niekto by tam zaradil klobásy, salámy, špekáčiky, ...“

Niekto,“ Tara pokrútila hlavou. „Iba ten, ktorý netuší, čo sa s tými úbohými zvieratami deje.“

„No tak, nechcela som ti pokaziť náladu.“

„Ale nie, kdeže,“ mávla rukou, „som na to zvyknutá, veď tu žijem. Akurát mäso mi už vôbec nechutí.“

„Takže sa živíš len zeleninou a pečivom?“

„A ovocím a mliekom. A syrmi,“ zasmiala sa.

„I tak sme na zvieratách a prírode všetci závislí, vidíš.“

„To im ani neupieram. Len jesť ich mäso... ah, neviem...“

„Ak ti prestalo chutiť, nejedz.“

„V práci ma nechápu. Nechápu, prečo nechcem pracovať na bitúnku, vraj tam v rámci našej oblasti najlepšie zarábajú. Ani za všetky peniaze sveta by som sa nestala vrahyňou.“

Keira vzdychla. „Vážne ich chceš tak nazývať? Vrahovia? To je dosť...“

„Pravdivé.“

„Nemôžeš sa tak na to pozerať. Tiež len robia dačo pre svoje živobytie...“

„Tebe sa to ľahko hovorí, dennodenne si medzi kvetmi a iba si berieš zdroje, ktoré nám príroda sama dáva.“

„Rovnako sa dá pozrieť i na mäso...“

„Tak ja už to asi nedokážem. No a čo... nemusíme sa o tom ani baviť. Už len tie myšlienky mi nerobia dobre.“

„Fajn, tak čosi iné,“ prisvedčila Keira.

„Dúfam, že sem Dorian trafí,“ Tara zamyslene pozrela k oknu.

„Chceš ho ísť vykúkať? Nech sa páči.“

„Hej?“ nadšene vyskočila na nohy a bežala k oknu aj s niekoľkými syrovými niťami v rukách.

„Si trochu smiešna, Tara, vieš o tom?“ uškŕňala sa Keira na jej chrbát.

„Ja len... cudzinec. Cudzinec, s ktorým si sa bozkávala!“

„To mu, prosím ťa, nevyhadzuj na oči, len čo príde, dobre?“ líca jej mierne očerveneli.

„Pokúsim sa, sľubujem. Ale je to fascinujúce. Pomáham tajnej láske, aby mohla prekvitať...“

„Pokojne o tom napíš román,“ zasmiala sa.

„O vás? Ah, to až vtedy, keď sa všetko dobre skončí.“

Keira sklopila pohľad. „Uhm...“ zamrmlala a vzala si syrovú niť, aby sa čímsi zamestnala. Šťastný koniec nebol niečím, v čo by v súvislosti s Dorianom dokázala veriť či nebodaj dúfať – o pár dní sa to všetko skončí, on odíde na opačnú stranu Askyrie a ona ostane tu. Ich životy sa rozdelia. Životy, ktoré sa spojili na príliš krátky čas.

„Už ide!“ pretrhla jej myšlienkovú niť Tara živým výkrikom plným nadšenia.

„Správaš sa, akoby bol Dorian nejaká atrakcia,“ podotkla. Jej sa však tiež rozbúšilo rýchlejšie srdce, hoci ostala sedieť na mieste.

Tara poskočila a odtancovala k dverám, no s otvorením počkala, kým nezaznelo klopanie. „Vitaj!“

„Ahoj. Som tu správne?“

„To teda si.“ Keira si podľa jej tónu dokázala dokonale predstaviť, ako naňho veselo žmurkla, a sama sa pousmiala, keď Tara vpustila Doriana dovnútra. „Cítim sa ako v dobrodružnej knihe,“ podotkla.

„Ahoj,“ pozrel na ňu s úsmevom.

„Ahoj,“ odvetila. Možno mala vstať. Ale načo? Prečo vôbec riešila také hlúposti? Skrátka sedela, a čo... Dorian nepotreboval špeciálne uvítanie. A už vôbec nie pred Tarou.

Tá si ich pobavene oboch premeriavala. „Hm,“ prerušila napokon ticho „nenápadným“ zakašlaním, „ponúkni sa syrom, ak chceš.“ Podišla k stolu a ukázala naň, akoby si ho Dorian mohol nevšimnúť, hoci priamo pri ňom sedela Keira a bol stredobodom miestnosti.

„Vďaka,“ kývol hlavou a vzal si jednu z nití. „Tipujem, že všetko tu máte určite domáce, však?“

„Tomu ver. K syru sa ti určite bude hodiť Keirin egrešový džem,“ uškrnula sa a položila pred neho pohár a takisto aj lyžicu. „Ale môžem ťa ponúknuť aj čerstvým mliekom.“

„Rád ochutnám všetko,“ zasmial sa. „Takéto skvelé veci v Tariene nejeme.“

„A čo tam držíte hladovku?“

„To nie, ale naše jedlo je skôr... syntetické. Mnohí Tarienčania majú z prirodzenosti takmer... strach. A takisto aj z prirodzených jedál, z prirodzených spôsobov výroby jedál.“

„Strach? Prečo?“

Mykol plecami. „Syr je vynikajúci, vážne.“

„Ak chceš, nabalím ti i so sebou.“

Pousmial sa na ňu. „Zatiaľ netreba.“

„Tak potom asi nie je až taký vynikajúci.“

Keira ani nestíhala reagovať, ale neprekážalo jej to. Tara bola jej spriaznená duša, aj keď sa v mnohom líšili (no zároveň i dopĺňali), a Dorian... Dorian jej bol blízky nevysvetliteľným spôsobom. Bola šťastná, že jej najlepšia priateľka to, na rozdiel od jej otca, dokáže chápať.

„Nejde o to. Ale mám vymyslený program...“

„Pre Keiru?“

„Pokojne pre vás obe. No nebude sa odohrávať dnu.“

„Ah... tak sa tu potom zastavíme a nabalím ti nite i tak.“

„Neodmietaj,“ vzala si rýchlo slovo Keira, „nemá to zmysel.“

„Jasné, že nemá, dary sa predsa majú prijímať,“ uškŕňala sa Tara. „Tak... kamže nás to chceš vziať, cudzinec?“ zahľadela sa na Doriana uprene.


Dorian


Keirina priateľka ho jednoducho bavila. Vedel si predstaviť, že s niekým takým sa zvyčajne zažije kopa srandy, že má bláznivé nápady a že taká povaha donúti každého suchopárneho znudeného človeka, aby podľahol a pridal sa k nej. Dokázal si predstaviť, že by Keiru nahovorila na čokoľvek. Možno by ju to stálo chvíľu presviedčania, ale zrejme by presvedčila aj jeho.

Sprvu mu k nej veľmi nepasovala; Keira mu pripadala pokojná, rozvážna, no Tara bola ako jej pravý opak. Možno práve preto si tak skvele rozumeli.

A tak trochu si ju musel obľúbiť aj on – už len preto, že im umožnila stretnutie. Mrzelo ho, že Keirin otec sa k nemu stavia tak negatívne; bol by ochotný rešpektovať to, pokiaľ by sa i Keira rozhodla podobne. Lenže túžba po ďalších stretnutiach, po tom, aby využili čas, čo im ostáva, bola zrejme silnejšia než poslušnosť voči rodičom.

Napokon, bola dospelá. Mohla a mala sa rozhodovať sama za seba.

Preto stále i tak trochu dúfal, že ju ešte prehovorí ohľadom štúdia. Nechcel na ňu tlačiť, no mal pocit, že ak Keira premrhá túto príležitosť, možno sa už nestretnú. Nechcel myslieť na slovo „nikdy“, pripadalo mu príliš definitívne, až zbytočne definitívne – napokon, s rodičmi zvykol cestovať každý rok, nehodlal sa tejto tradície vzdať, ale... už i ten rok mu pripadal dlho. Pridlho. Nehľadiac na to, že ich rodinný zvyk bol taký, že každý rok navštívili iný región.

„Hlavný program je prekvapenie. Ak vám to nevadí, zatiaľ o ňom pomlčím,“ odpovedal Tare, pozrúc na obe dievčatá. Takmer rovnako zvraštili obočie, tváriac sa pobavene – v tú chvíľu pôsobili skoro ako sestry.

„Chceš byť tajnostkár? Na to sa predsa baby balia. A to už ty robiť nemusíš,“ žmurkla naňho Tara, po čom mu zaletel pohľad ku Keire. Červeň v lícach jej tak neskutočne pristala, až sa prichytil pri túžbe dostávať ju do rozpakov, len aby sa čo najviac pýrila. Vyzerala tak roztomilo, keď sa ostýchala.

„Tara, ak mieniš viesť takéto reči, nikam s nami nejdeš,“ povedala Keira.

„Veď ja iba žartujem,“ dvihla ruky.

„Tak žartuj len v mysli, prosím,“ pousmiala sa na ňu a vzala si syrovú niť.

„Dobre, takže: okrem „hlavného programu“ nám prezradíš aspoň niečo? Teda... nie je trochu čudné, že ani nie si tunajší a vytváraš nám tu program? Možno by to malo byť naopak.“

„Len som sa náhodou dozvedel čosi o jednom peknom mieste, to je všetko. Chcel by som sa tam ísť pozrieť.“

„Nuž, dobre... Tak čo poviete na to, keby som zbalila dobrôtky na cestu – a môžeme sa vydať preč?“

Keira vzdychla. „No... nechcem kaziť plány, ale... mali sme sa stretnúť tu, aby nás nik nevidel...“

„Neboj sa. To miesto, kam chcem ísť, je dostatočne odľahlé a určite sa tam nebudú premávať ľudia. Okolo vášho domu či vôbec zberačskej oblasti ani neprejdeme. Sľubujem.“

„Dobre teda,“ prikývla a pousmiala sa, načo sa mu vcelku uľavilo. Áno, mali dôvod skrývať sa, no nechcel to brať až tak úzkoprso. Mienil si dávať pozor, aby Keira nemala problémy, ale to ešte neznamenalo, že sa vzdá snahy skrášliť si všetky tie spoločné chvíle a učiniť ich nezabudnuteľnými.

Tare netrvalo dlho, kým do dreveného košíka naukladala všemožné druhy syrov, Keirin egrešový džem, chrumkavé pečivo, príborové nožíky a sladučkú, no osviežujúcu melónovú šťavu. Podľa Dorianových pokynov (všetko si vopred vyhľadal a overil, nemienil sa v Eldhame stratiť) sa vydali na železničnú stanicu.

Vlakom sa odviezli iba jednu jedinú zastávku a vystúpili v záhradníckej oblasti. „Myslím, že by sa vám tu mohlo – snáď obom – páčiť,“ podotkol, ako sa vydali v ústrety farebným lúkam a záhradám.

„Ah, pamätáš, ako sme tu raz boli na exkurzii?“ začala sa takmer okamžite rozplývať Tara.

„Áno, dedko ma sem poslal,“ prisvedčila Keira. „Bol to krásny zážitok.“

„Toľko kvetov pokope... Dobrý ťah, Dorian, všetky ženy zbožňujú kvety.“

Pousmial sa, nič na to nepovediac. Tie narážky mu nejako neprekážali, nemali ho prečo urážať ani zahanbovať či niečo podobné. Tara mala v konečnom dôsledku pravdu: chcel na Keiru zapôsobiť, chcel jej pripraviť pekné chvíle. Nemuseli byť nutne osamote; predpokladal, že pokiaľ sa slobodne cíti pri Keire, bude to podobne aj v spoločnosti jej najbližšej a najlepšej priateľky. Samozrejme, Tara nebola Keira, vlastne od nej mala dosť ďaleko, ale to neznamenalo, že by mu jej prítomnosť mala prekážať.

„Keira, ty sem vlastne úplne zapadáš. Všetky tie divoké kvety...“

„Čože?“ rozosmiala sa. „Ja zapadám medzi divoké kvety? Tara, skús sa najprv pozrieť do zrkadla. Ty šidlo!“

Páčilo sa mu, ako sa doťahovali. Mal dojem, že takto Keiru spoznáva ešte z akejsi inej stránky, mohol ju pozorovať pri niekom, pri kom prežila veľkú časť svojho života. Ktovie, čo Tare o ňom povedala. Vzhľadom na tie „nenápadné“ poznámky toho bolo zrejme dosť.

„Dobre, viete čo, aby sa ani jedna z vás necítila ukrátená...“ zastavil pri jednom z mnohých stánkov, ktoré obchádzali. Napravo od nich sa rozprestierali polia a lúky najrôznejších farieb, ktoré od horizontu ožarovali lúče askyrských sĺnk, a naľavo zas stáli kvetinári, záhradkári a iní obchodníci záhradníckej oblasti. Od staršej panej v zástere si vypýtal fialový tulipán pre Keiru a krikľavožltý pre Taru. „Nech sa páči, dámy,“ každej podal ten správny.

„To si nemusel,“ povedala Keira, tvárila sa však vďačne.

„Viem, že som nemusel.“

„A podľa čoho tie farby?“ zvedavo naňho zažmurkala Tara.

„Podľa čoho? Nuž... fialová je tajomná, vznešená. Je pokojná a zároveň nespútaná. A je v prírode výnimočná – niežeby sa nevyskytovala, ale keď niekde rastú fialové kvety, jednoducho sa nedajú prehliadnuť. Žiaria, napriek tmavej farbe.“

„Ó,“ dojato sa usmiala na Keiru, ktorej sa pery zvlnili len v jemnom úsmeve. Začínal mať pocit, že do tohto úsmevu by sa dokázal šialene zamilovať. Že by ho chcel vidieť viac a viac, častejšie, že by bol preň ochotný urobiť všeličo. Tie myšlienky boli nebezpečné. „A čo moja žiarivá?“

„Nie je to vari jasné? Tvoja veselá povaha, smiech... skrátka, žltá.“

„Teda, ty si poetický, až to bolí.“

„Bolí?“

„Žartujem,“ zachichotala sa. „On berie všetko vážne?“ obrátila sa na Keiru, ktorá jej však neodpovedala.

„Každopádne, to, že sú to tulipány a nie iný druh kvetov, má tiež svoje opodstatnenie. Vediem vás totiž na tulipánové pole. Zatiaľ som videl len fotky z vtáčej perspektívy, ale vyzeralo to úchvatne.“

Pastva pre oči, čo?“ uškŕňala sa Tara. „Kvety medzi kvetmi... akože my dve... chápeš...“

„Chápem,“ uistil ju so smiechom.

„Dobre, a potom...?“

„Potom prekvapenie.“

„Stále nič neprezradíš?“

„Nie,“ zavrtel hlavou a zahľadel sa na Keiru. Neprekážalo mu baviť sa s Tarou, neprekážalo mu, keď sa bavili ony dve medzi sebou, ale predsa sa mu na Keire čosi nezdalo. Napriek jej úsmevom, napriek rumencu na lícach, napriek bezprostrednosti, s akou sa bavila so svojou priateľkou.

Možno jeho prekvapenie jej zdvihne náladu.

Ak sa ho nezľakne. Nemal ani poňatia, čo na ten nápad povie. Možno sa aj trochu obával jej reakcie... Avšak čo začal, bol odhodlaný aj dokončiť.

Komentáre