Planéta dvoch sĺnk: Dvadsiata ôsma kapitola

Dorian


Vstal, akonáhle uvidel, že sa otvárajú dvere na vyšetrovni. Čakanie mu pripadalo neznesiteľne dlhé, hoci to bolo zrejme iba pár minút. „Si v poriadku?“ vydal sa ku Keire.

Na tvári mala zvláštny výraz, čo si všimol okamžite – a znepokojilo ho to. Podišiel bližšie k nej a chytil jej obe ruky. V jej čiernych očiach videl čosi zvláštne, akúsi žiaru, akoby odrážali žiaru sĺnk, ibaže tu boli vnútri a lúče askyrských hviezd na nich nedosiahli. „Áno,“ prikývla a pousmiala sa.

„Naozaj? Dala ti nejaké lieky alebo niečo?“

„Tabletku na posilnenie.“

„Takže je ti lepšie?“

„Je. Je mi... je mi dobre.“

Prezeral si zblízka jej tvár a váhal; mal sa viac vypytovať? Alebo to nechať tak? Určite jej takéto zoznámenie s jeho rodičmi nebude najpríjemnejšie, no netušil, čo teraz robiť. Keira určite chcela pokoj, no... tak veľmi chcel byť s ňou. Všetko vyriešiť.

A prezradiť a ukázať jej to najdôležitejšie.

„Musím ti niečo povedať,“ zašepkala a on nadvihol obočie.

„Áno? Tak počúvam.“

„Nie tu... osamote.“

„O čo ide? Keira... nie si chorá, však nie?“

Zavrtela hlavou a usmiala sa. „Ale musíme sa porozprávať.“

„Sú tu moji rodičia a...“

„Viem. Ale musíme. Prosím,“ stlačila mu obe dlane.

Dorian sa pozrel na lavicu ponad rameno a nadýchol sa. „Dobre.“ Toto bolo to najmenej, čo pre ňu mohol urobiť, takže sa rodičom ospravedlnil a požiadal, aby na nich ešte chvíľku počkali.

„Už si v pohode, Keira?“ spýtala sa jej Tara.

„Som,“ prisvedčila. „Ďakujem, Maden. A... prepáčte,“ pozrela ospravedlňujúco na jeho rodičov, „bude to iba chvíľočka.“

Dorian bol vďačný, že sa na nič nepýtali a nechali ich odísť hlbšie do chodby. Nechal sa Keirou viesť a keď zastala, dostatočne ďaleko od všetkých, zvedavo na ňu pozrel. „Tak čo sa deje?“

„Ja...“ narovnala sa a zmĺkla.

„Áno?“

„Prepáč, ja neviem, ako to... ako to povedať...“

Znela zmätene, no pritom sa usmievala – a to dosť miatlo aj jeho. O čo išlo? „Tak to skús tým najjednoduchším spôsobom,“ navrhol.

Naklonila sa k nemu, avšak namiesto toho, aby mu konečne čosi prezradila, pobozkala ho. Doriana to na jednej strane prekvapilo, na druhej strane si v duchu vynadal, že to sám neurobil, veď mu tak neuveriteľne chýbala. Na okamih sa nechal tým bozkom uniesť a pohltiť, až sa Keira od neho sama odtrhla a objala ho. Zhlboka vdýchol jej vôňu a jemne, no pevne ju stisol.

Keď zacítil na krku jej dych, prešli mu celým telom príjemné zimomriavky a zrazu mu priamo do ucha zašepkala: „Čakám dieťatko.“

Dorian otvoril oči a zarazene zažmurkal. Jeho zovretie zoslablo a Keira sa o dve-tri nekonečné sekundy odtiahla; zrazu v jej pohľade badal neistotu a nepríjemný šok. Prečo? Kde sa tam vzali? Iba chvíľočku trvalo, kým mu došlo, že za to môže on – on a jeho reakcia. „Si tehotná?“ ozval sa rovnako potichu ako ona, akoby sa mu hlas zasekol v hrdle.

Prikývla a napravila si slamený klobúk. „Dorian...“

Neodpovedal jej, jednoducho sa musel najprv spamätať. Musel. Skúmala ho čiernymi očami a teraz už omnoho lepšie chápal tie iskry. Ona bola tehotná. Bola tehotná, tešila sa z toho. Teraz už chápal to jemné chvenie jej tela, nebolo to trasenie zo slabosti, bolo to nadšenie. Nadšenie, ktoré sa snažila utlmiť pred jeho rodičmi. Nadšenie zo správy, ktorú mu skrátka musela povedať hneď.

„Keira...“ vydýchol, opäť si ju pritiahol a pevne zovrel. Ich srdcia sa zladili do rovnakého rytmu, len čo sa ich hrude pritisli k sebe. Bol to úžasný pocit, ten najúžasnejší, aký kedy zažil. Ich puto... ich puto nabralo teraz úplne iný, nový rozmer. „Milujem ťa,“ povedal jej – už nie stíšene, naopak, nemienil sa tým tajiť. Dokonca sa krátko zasmial, možno i prekvapene, no tiež so zvláštnou, nevysvetliteľnou radosťou, a pod jej vplyvom dvihol Keiru na okamih zo zeme.

Rozosmiala sa tiež a zrazu znela uvoľnene, šťastne. Ich pery sa znovu spojili a odmietali sa vzdialiť jedny od druhých, až zrazu začul Tarin „nenápadný“ kašeľ a predsa len Keiru pustil. Trochu pozabudol, že ich stále vidia, a zrejme to vyzeralo tak, že sa od ostatných vzdialili len preto, aby sa mohli objímať a bozkávať. Napriek všetkému sa musel smiať a ten smiech mu pripadal taký smiešny.

„Ideme späť? Za nimi? Povieme im to?“

Keira sa naňho zahľadela; žiarili nielen jej oči, ale celá tvár. Pripadala mu taká nádherná, očarujúca, neopísateľná. „Ak si myslíš, že je to dobrý nápad, tak áno,“ prikývla. „Dôverujem ti,“ preplietla si s ním prsty.

Dorian si dvihol jej ruku k tvári a vtisol na ňu ešte jeden bozk, potom objal Keiru okolo pása a vydali sa naspäť za rodičmi, Tarou a Madenom. Dorian si svojou racionálnou časťou uvedomoval, že sa nachádza v akomsi zvláštnom stave, v akejsi eufórii, no nedokázal sa už chovať inak. Bol prosto šťastný a to šťastie nedokázal držať v sebe a chovať sa ako pravý rezervovaný Tarienčan, ktorý nepotrebuje emócie.

„Matka, otec,“ postavil sa i s Keirou pred nich a Hanlea s Dalienom vstali.

„Môžeme odísť? Už ste v poriadku, slečna?“ opýtala sa mama.

„Ďakujem, som,“ pousmiala sa na ňu Keira.

„Tak poďme,“ vyriekol Dalien a už-už by bol vykročil, avšak Dorian ho zastavil.

„Počkajte. Chceme vám oznámiť dôležitú vec.“

Neunikol mu Tarin zvedavo-nadšený výraz a úškrn a taktiež akési tiché nedočkavé zhíknutie. Vymenila si s Keirou pohľad a tiež sa začala smiať, hoci nestihol ani len poriadne otvoriť ústa. Doprial si hlboký nádych, snažil sa neprikladať priveľký význam otáznikom (a možno aj varovným výkričníkom) v očiach rodičov a čo najpevnejším hlasom vyhlásil:

„Budeme mať dieťa.“ Nemohol tomu zabrániť, jeho pery sa samy roztiahli do úsmevu, v ktorom sa stále jasne zračilo jeho úprimné prekvapenie.

„Čože?“ takmer zvolala Hanlea. Dalien si mlčky sadol späť na lavicu a Dorian mierne zvraštil obočie. Neočakával ovácie, ale... vlastne, možno áno. Možno očakával nadšenie a radosť, pochopenie. Možno mu na okamih napadlo, že práve táto vec, táto skutočnosť ich nadobro presvedčí. „Vy ste tehotná, slečna?“ premerala si Keiru od hlavy po päty; Dorianovi sa ten pohľad ani najmenej nepáčil.

„Áno,“ odvetila potichu, avšak Dorian bol rád, že sa vôbec zmohla na odpoveď.

„Dorian, toto hádam... ani len nie ste svoji!“

„Sme,“ zareagoval bez akéhokoľvek zaváhania.

„Čo prosím?“ zalapala po dychu.

„Možno nie oficiálne,“ upresnil, „ale sme.“

„Ah...“ pokrútila hlavou. „Idem na vzduch.“

„Matka...“ obzrel sa za ňou a vzápätí sa otočil k otcovi. To si Hanlea ozaj na chvíľku pomyslela, že by jej zatajil takú dôležitú záležitosť? Veď im povedal všetko, čo povedať mohol, nerobil tajnosti, neklamal, nezahmlieval. A teraz, teraz im opäť prezradil pravdu, len čo sa ju dozvedel. V čom teda konal podľa mamy nesprávne?

„Mal by si ísť za ňou,“ poznamenal Dalien.

„A ty, otec?“

„Radšej bež za matkou.“

Nie zrovna nadšene pozrel na Keiru, ktorá prikývla. „Pokojne choď. Mňa asi teraz nepotrebuje vidieť.“

„Chceš tu...?“ blysol očami po otcovi.

„Ostanem. Počkám ťa tu,“ pousmiala sa naňho.

Dorian váhal, no usúdil, že nechať matku osamote by neprinieslo nič dobré. Potreboval si ju udobriť. Nedovolí, aby Keiru ponižovala alebo odsudzovala – v žiadnom prípade.

Stlačil jej teda dlaň, vtisol bozk na líce a vydal sa von z ošetrovne.


Keira


Hľadela za Dorianom, na jeho vzďaľujúcu sa postavu, a potom sa prekvapene pousmiala, keď ju Tara zovrela v objatí. „Ah, ja som taká nadšená! A budete aj vy, však?“ otočila sa bez okolkov k Dorianovmu otcovi. „Veď to je taká skvelá správa! Ja som vedela, vedela, že sa tento váš príbeh skončí šťastne, Keira! No nevravela som to?“

Spustila rozjašený preslov, v ktorom sa Keira vôbec nevyznala, ale predsa ju akosi upokojoval. Mala po boku Doriana a taktiež pri nej stála jej najbližšia a najlepšia priateľka; čo viac si teda mohla priať? Mala presne tú oporu, ktorú najväčšmi potrebovala. Až na... až na rodičov.

Nemohla ani len tušiť, čo na to povedia. Najmä jej otec.

Vzdychla a prikročila k lavičke. „Môžem si k vám sadnúť?“ opýtala sa Dorianovho otca.

„Iste,“ prisvedčil a trochu sa odsunul.

Keira venovala pohľad Tare a tá sa obrátila k Madenovi. „My asi... tiež skočíme von, čo povieš?“

„Pokojne. A budeme na vás čakať pri terénvoze,“ oznámil Keire, ktorá mu poďakovala a nechala ich odísť. „A gratulujem,“ povedal jej ešte pri odchode; potom už len zahliadla, ako sa Tarina ruka natiahla za Madenovou, keď zachádzali za roh, a mierne sa uškrnula.

Potom sa zadívala pred seba a trochu (dosť) znervóznela. Prečo tu len ostala? No čosi akoby jej vravelo, že je to takto správne. Nemala poňatia prečo.

Dorianov otec hodnú chvíľu mlčal a ona ho nechala – veď sa práve dozvedel, že bude mať vnúča, že jeho syn je už nadobro pripútaný k Eldhamčanke. Tá predstava do nej vnášala neskutočnú radosť, chcelo sa jej tancovať, hoci len pred chvíľou odpadla a cítila sa zle a zoslabnuto. „Som Dalien,“ natiahol k nej zrazu ruku, načo naňho trochu zarazene pozrela.

„K-Keira,“ zahabkala a podala mu tú svoju. Dalien jej ju len krátko stisol, pozrel jej však do očí a zazdalo sa jej, že nahliadol do jej vnútra.

„Teší ma, Keira. Počuli sme o vás samé pekné veci.“

„No...“ pousmiala sa. „Aj o vás Dorian pekne rozprával.“

„Vy ste tušili, že prídeme? Že príde?“

„Popravde, nie. Nedúfala som. Ale verila. Alebo... neverila, ale dúfala... Sama neviem.“

„Musím povedať, že Hanlea bola väčšmi naklonená ceste sem než ja.“

„Naozaj?“ Mala skôr opačný dojem, aspoň podľa poslednej reakcie Dorianovej matky. Kiežby jej otec od nej neodišiel, kiežby to prijal, aj ju, aj Doriana, aj to bábätko, ktoré bolo určite ešte veľmi maličké...

„Veru áno. Nariadil som Dorianovi, aby nám o vás nerozprával. Tie reči sa mi nepáčili. Nepáčilo sa mi, čo ste s ním urobili.“

„Čo som urobila? Ja som nič neurobila.“

„Ale áno, zmenili ste ho. Zmenili ste ho takmer na nepoznanie. Alebo skôr... možno je vhodnejšie a presnejšie povedať, že ste v ňom prebudili čosi, čo sa dlho nevydralo na povrch. V celej našej rodine.“

Nevedela, čo odpovedať – nebola si istá, či je to výčitka voči nej, alebo nie.

„Zvykli sme si brániť sa emóciám, v celom Tariene to tak funguje. A je to tak jednoduchšie, najmä vtedy, keď prežívate bolesť. Poznáte bolesť, Keira? Trápenie?“

Pozrela naňho – a Dalien hľadel na ňu. „Áno, poznám. Trápenie i bolesť som spoznala ako malé dievča, keď mi umrel starý otec. Milovala som ho najviac na svete a zrazu... už pri mne nebol.“

Pokýval hlavou. „Rozumiem. Zaiste viete o našej dcére.“

„Viem... Dorian mi o Daseile rozprával.“

„Chcete to dieťa vychovávať tu, však? V Eldhame.“

Nadýchla sa a preglgla. Sotva pred pár minútami sa dozvedela, že je tehotná, a chcela si ten pocit užívať, naplno ho precítiť, prežiť – a nie myslieť na budúcnosť, dumať nad tým, čo bude, rozhodovať sa. „Viem, že nemáte dobré spomienky na náš región, no Eldham nie je nebezpečný.“

„Ste si istá?“

„Ak už nič iné, Tarien nadviazal s Eldhamom vcelku intenzívnu spoluprácu. Naše regióny sa prepájajú.“

„Zariadil to síce Daruan, to áno, no skôr ide o spoluprácu s Loreanom, ktorý vyrába tie stroje, čo ste tu začali používať.“

„A úžitok z toho bude mať najmä Tarien,“ pousmiala sa trochu smutne.

„Úžitok bude mať celá Askyria.“

„Iste...“

„Máte iný názor?“

„O to nejde. Môj názor vás určite až tak nezaujíma. Vy nechcete, aby tu Dorian ostal so mnou. Viem to. Chápem to.“ A možno to nechce ani on, pomyslela si. Nestihol jej predsa prezradiť, prečo prišiel, na akú dlhú dobu, čo má ďalej v pláne... Ale prišiel s rodičmi, čo bolo síce určitým spôsobom strašidelné, no zároveň to predsa znamenalo ďalší posun, zblíženie... alebo si nesprávne domyslela?

„Váš názor nemusí zaujímať mňa, môj názor zas nemusí zaujímať vás. Avšak ani v jednom prípade to tak celkom nie je, všakže?“

„Prosím?“

„Budete mať moje vnúča. Už vás nemôžem vymazať zo života. Ani svojho a už vôbec nie Dorianovho.“

„To ste chceli urobiť?“ spýtala sa neisto.

„Možno. Ale neberte to ako vyhrážky. Ste tehotná a to vie nás chlapov obmäkčiť. A okrem toho, Dorianov výraz...“ pokrútil hlavou. „Nikdy som ho takého nevidel.“

„Akého?“

„Šťastného,“ odpovedal jednoducho a Keire poskočilo srdce. „Ste jediná osoba, ktorá v ňom dokáže vyvolať takéto pocity. V podstate ste z neho spravili muža.“

Zapýrila sa a sklopila pohľad, no po jeho ďalších slovách si uvedomila, že to nemyslel tak, ako jej to v prvom momente vyznelo.

„Začínam tak trochu chápať jeho rozhodnutie ostať tu s vami. Len pevne verím, že nejde o ošiaľ. A teraz v to dúfam ešte väčšmi, kvôli tomu dieťaťu.“

Požmolila si dlane. „Viem, že vás nepresvedčia slová. No azda vás presvedčí čas. A hádam aj vašu manželku...“

„Hanlea možno bude ťažší oriešok. Ale uvidíme. Možno nás všetkých prekvapí.“

Pozrela naňho a slabo sa pousmiala. „Ďakujem vám.“

„Oh, a za čo?“ nadvihol obočie.

„Ste mnohonásobne milší než môj otec, pokiaľ ide o Doriana.“

Tiež sa mu na tvári mihol poloúsmev. „Vravím, ste tehotná.“

„To som,“ prisvedčila a mimovoľne sa zasmiala. Opäť. Dalien sa odmlčal a Keira sa naďalej pred seba usmievala. Neistota, nepokoj, obavy či čokoľvek iné, čo matne cítila, nemohlo zmazať tú radosť a šťastie.

Komentáre