Planéta dvoch sĺnk: Dvadsiata siedma kapitola

Dorian


Hoci od začiatku pevne veril, že rodičov časom presvedčí, predsa len bol stále tak trochu prekvapený, že sem s ním naozaj prišli. Nielenže sa konečne – po toľkých týždňoch, ktoré radšej ani nerátal – vrátil do Eldhamu, ale jeho najbližší tu boli s ním. Nezhody so strýkom a tetou v jeho mysli dávno vybledli a stratili vážnosť, zato podpora rodičov bola čoraz dôležitejšia.

Akonáhle opustili vzduchovoz, túžil ísť okamžite za Keirou, no neurobil tak. Snažil sa chovať čo najracionálnejšie a najpokojnejšie, takže s rodičmi zamieril do penziónu, kde predtým býval i so strýkom a tetou. Ubytovali sa, osviežili, najedli, napili; až potom sa vydali na potulky poľnohospodárskym regiónom. Hanlea sa chvíľami nostalgicky usmievala, jeho otec si však zachovával nič nehovoriaci výraz, ktorý Doriana miatol.

Nechcel sa však nechať vyviesť z miery. Či už zareagujú tak, alebo onak, on bol pevne rozhodnutý: prišiel do Eldhamu, vrátil sa, aby ostal. Zároveň si však veľmi prial, aby Keiru prijali. Názor rodičov si vždy vážil, i keď sa ním nie vždy riadil – ich postoje možno neboli vo všetkom zhodné, ale predsa túžil po tom, aby súhlasili s jeho rozhodnutím. S tým najdôležitejším rozhodnutím, aké kedy urobil.

Dúfal, že mamu Keira presvedčí ľahšie. V podstate sa na to spoliehal. Tak trochu tušil, že otca zrejme presvedčí až čas a nie slová či prejavy. Keira bola úžasná a aj Dalien to bude musieť uznať, no to ešte neznamenalo, že im hneď odkývne vzťah a spoločný život.

Lenže čím dlhšie bol Dorian bez Keiry, tým väčšiu a neochvejnejšiu istotu nadobúdal. Jeho rozhodnutie sa so vzdialenosťou a plynutím času nestávalo slabším, práve naopak. Túžba vrátiť sa za ňou, tráviť každý jeden deň v jej prítomnosti, prežívať s ňou všetky radosti i starosti – to všetko bolo silnejšie než diaľka. Omnoho silnejšie.

Prvou pohnútkou bolo zamieriť k nej domov, ibaže podvedome veril, že ju nájde inde. Predsa len, nevedel si tak celkom predstaviť takýto nečakaný stret – jednak s jej otcom, jednak v spoločnosti svojich rodičov. Mohlo to vyvolať konflikt, ktorému by sa Dorian oveľa radšej vyhol. A tak navrhol, aby sa šli prejsť po eldhamských lúkach.

Blížil sa však už večer a Keiru nikde nenašli. Absolvovali dlhú cestu vzduchovozom a všetci traja boli aj dosť unavení, nechcelo sa im teda priveľa chodiť; zato Dalien sa rozhodol, že ochutná ďalšie eldhamské špeciality – a to ich priviedlo na jarmok.

Pokým si Dalien kupoval v jednom z mnohých stánkov oškvarkový chlieb, Dorian sa s nenápadným úsmevom rozhliadal. Tešilo ho, že aj otcovi sa predsa len viažu na toto miesto i príjemné spomienky, hoci len na chutné (a trochu nezdravé) eldhamské pokrmy. Hanlea si taktiež vychutnávala eldhamskú pohostinnosť, aj keď iba vo forme zázvorovej limonády.

Nedúfal, že by Keiru mohli stretnúť práve tu, hoci vedel, že zvykne predávať na trhu, no už sa radšej pomaly zmieroval s tým, že predsa len budú musieť zamieriť priamo k nej domov. A on bude musieť hneď čeliť jej otcovi. Čo ak ho za ňou ani len nepustí? Čo ak im nedovolí stretnúť sa? Čo ak ho prítomnosť Dorianových rodičov pobúri?

Nemohol takto rozmýšľať.

Nešlo predsa o boj, neprišiel si Keiru ukradnúť. Ona bola jeho a on jej. To nemohlo nič zmeniť.

Ani tisíc rokov odlúčenia. Ani keby ich delilo tisíc oceánov.

Zhlboka sa nadýchol a pozrel na otca, ktorý si práve odhryzol z chleba potretého masťou. Okrem takýchto ťažkých jedál, ktoré dokázali Eldhamčania zúžitkovať popri náročnej fyzickej práci, sa tu však dalo jesť aj zdravo, veď to bol región, kde rástla všetka skutočná a živá zelenina, všetko ovocie. Všetko prírodné; neživili sa výlučne mäsom.

Pohľad mu padol za otca, zadíval sa ponad jeho rameno: sprvu zbadal známu postavu, ktorá však nepatrila Keire. Ale tá osoba ju objímala a Dorian sa musel uškrnúť. Tak predsa ich tu objavil... a ani to nečakal.

„Keira,“ povedal celkom bez premýšľania, akoby ho na takú diaľku mohla začuť. Síce mala nadpriemerne rozvinutý sluch, ale medzi toľkými inými zvukmi jej zaiste unikol aj jeho hlas. „Tamto je,“ ukázal, len čo naňho upriamili pozornosť rodičia.

Všetci traja sa zahľadeli jej smerom a Dorianov pohľad sa zrazu stretol s Tariným. Zbadala ho, načo sa pousmial, hoci si bol stopercentne istý, že ona to nemohla z takej vzdialenosti zbadať. Tá sekunda, kým sa obzrela i Keira, mu pripadala nekonečná, no vzápätí mu srdce skoro vyskočilo z hrude. Vždy racionálny Dorian, synovec hlavy znalostného regiónu, teraz musel odolávať pálčivému nutkaniu rozbehnúť sa za ňou a vziať ju do náručia.

Ibaže ona, sotva ho zbadala, klesla na zem. Dorian nechápavo zvraštil obočie; to ju až tak šokoval? Neverila, že sa vráti?

Viac však nerozmýšľal a naozaj sa rozbehol za ňou. „Keira!“

„Keira, preber sa,“ Tara si k nej vyľakane kľakla a jemne ňou triasla. „Keira!“

„Keira!“ Dorian dobehol k stánku a hodil sa na kolená, uchopiac Keirinu ruku. „Čo je s ňou?“ blysol očami po Tare a potom ich uprel na Keirinu tvár. I keď jej pokožku opálili askyrské slnká, ktorým bola ako pravá Eldhamčanka zrejme každodenne vystavená, líca mala neprirodzene bledé.

„Neviem, vravela, že jej je... ah, Keira... ale si nás vyplašila,“ pousmiala sa na ňu, keď Keira zažmurkala a pootvorila oči.

„Daj jej vodu, prosím ťa,“ povedal Dorian.

Tara vzala do ruky fľašu a jej hrdlo priložila Keire k perám. „Napi sa.“

Keira poslúchla; vyzerala zmätene, unavene, vyčerpane. Očami zašla k Dorianovi a on jej pomohol posadiť sa. „Ostaň takto, nevstávaj.“

„Dorian...“ zašepkala.

„Áno?“ usmial sa. Zľakol sa síce, čo sa jej stalo, ale radosť z toho, že je opäť pri nej, bola omamná. Keira vyzerala rovnako, akoby odišiel včera a nie pred pár mesiacmi. Vyzerala krásne. A s tým klobúkom a v tých šatách, i keď patrili do eldhamskej módy, by sa eleganciou vyrovnala akejkoľvek tarienskej dáme. A nielen vyrovnala, predčila.

„Si tu...? Zdáš sa mi?“ pomaly dvihla dlaň k jeho tvári.

Dorian k nej pritisol pery a pevne ju stisol pravicou. „Som tu. Som pri tebe.“

„Teda, Dorian, ty si ma normálne obral o slová. Ale že doslova!“ zasmiala sa Tara.

Bol síce rád, že ju vidí, no vlastne sa na ňu ani nepozrel. Jeho pohľad, celá jeho pozornosť patrila iba Keire. „Si v poriadku?“

„V tom najlepšom,“ zadívala sa mu do očí. „Asi snívam...“

„Nie, nesnívaš, Keira. Som tu. Som naozaj tu. A prišiel som...“

„Ste v poriadku, slečna?“ prerušil ho matkin hlas.

Keira od neho odtrhla zrak, dvihnúc hlavu. Vzápätí pozrela znovu na Doriana – nepochyboval, že si to veľmi rýchlo dala dokopy. Predsa len, plavé vlasy, typické pre Tarien, hovorili samy za seba. „Ja... áno,“ sklopila pohľad a Dorian v jej tvári pobadal červeň, ktorá mu pripadala taká roztomilá. A teraz bol i rád, že sa jej trochu vrátila farba.

„Mali by ste ísť k lekárovi,“ ozval sa Dalien, čo Doriana dosť prekvapilo. Sprvu si chcel Keirino odpadnutie vysvetliť racionálne, tým nepríjemným teplom, čo sužovalo Eldham, ale vzápätí mu došlo, že Keira predsa je na takéto počasie zvyknutá a nemalo by na ňu až tak negatívne vplývať.

„Pôjdeme,“ prikývol.

„Čože? Nie... Dorian, veď to je iba slabosť z tepla.“

„Keira,“ opäť jej pobozkal chrbát dlane, „prosím ťa, netráp ma.“

Slabo sa pousmiala. „Ty si ma trápil... tak dlho...“

„Prepáč,“ šepol.

„Nie... to nie je výčitka.“

„Keira, si zoslabnutá. Niekto sa na teba musí pozrieť, dobre?“

Privrela oči a pokývala hlavou. „Dobre...“

„Ja to zariadim, hm?“ podujala sa Tara – Dorian ani presne nevedel na čo –, ale prisvedčil. „Počkajte, o pár minút som späť!“ Hneď nato sa rozbehla od stánku, jeho rodičia sa jej sotva stihli uhnúť z cesty.


Keira


Bola by sa čudovala omnoho viac, keby jej to dovolil vyčerpaný organizmus. Dorian naozaj prišiel, vrátil sa, bol tu pri nej... nechápala, odkiaľ sa tam vzal, prečo. A čo tu s ním robili jeho rodičia...

Zmätok. Ten napĺňal celú jej myseľ.

Intenzívnejšie si však uvedomovala telesnú malátnosť.

Keď sa Tara vrátila (a Keira si ani nestihla všimnúť, že kamsi odišla), sprevádzal ju hluk, ktorý sprvu nedokázala zaradiť – až po chvíli jej došlo, že hľadí na Madena v jeho terénvoze. Vozidlo so štyrmi hrubými kolesami mohlo odviesť šesť pasažierov, troch vpredu, troch vzadu. Dorian pomohol Keire vstať a usadil ju hneď vedľa Madena, na ktorého sa ospravedlňujúco pousmiala.

Mohla byť rada, že nestihol s Tarou vypiť to pivo; inak by zrejme na terénvoze neprišiel.

„Čo vymýšľaš, Keira?“ pokrútil hlavou, avšak usmieval sa.

„Prepáč... a ďakujem.“

Vzadu sa usadili Dorianovi rodičia a Tara a Dorian si sadol ku Keire, chytiac ju za ruku. „Takže kam presne?“

„K nejakému lekárovi. Najbližšiemu,“ odvetil Dorian.

„Alebo skôr najlepšiemu,“ podotkla jeho mama.

„Hlavne poďme,“ požiadal Dorian a Maden naštartoval. Terénvozy boli príšerne hlučné a Keire tie hlasné zvuky trhali uši; oprela sa o sedadlo celým telom a privrela oči, vychutnávajúc si napriek mätúcej situácii Dorianov jemný a zároveň pevný dotyk.

Terénvoz ich poriadne ponatriasal, kým zastali pred budovou ošetrovne. Tara jej zozadu podala fľašu a Keira dopila jej obsah, no Dorian ju i tak podopieral cestou dnu a ani jej to veľmi neprekážalo. Cítila sa trošičku lepšie, aj keď stále by si bola rada sadla.

Napokon chvíľu aj sedeli – ibaže sama sotva vnímala, kde sa nachádzajú a koľko čakajú. Prechádzali okolo nich neznáme osoby s rúškami na tvárach, ktoré sa sem zväčša prisťahovali z Damerelu, regiónu služieb (pravdepodobne až po štúdiu v Tariene), a Keira sa len utvrdzovala v tom, že jej je čoraz lepšie, že ďalšia voda, ktorú jej Tara priniesla, jej prospieva a dodáva silu. No už boli tu a Dorian si vzal do hlavy, že ju ktosi musí vyšetriť...

Stále neverila, že je naozaj tu. Pri nej. S ňou.

Do jednotlivých miestností vchádzali za zatvorené dvere ostatní, čo sedeli taktiež na chodbe a čakali, a Keira nemala ani poňatia, kedy bude konečne rad na nej. Nenápadne si prezerala Dorianových rodičov: veľmi sa podobal na svoju mamu, otcových čŕt mal pomenej. A jeho mama bola ozajstná krásavica, nádherná žena, i keď pôsobila dosť prísne.

Váhala, že by možno mala prehovoriť, predstaviť sa im, azda sa aspoň pokúsiť spraviť dobrý dojem... no mlčala. Dokonca aj Tara mlčala. Tara, pri ktorej sa usadil Maden.

Napokon sa rozhodla, že to musí prekonať; Dorian mal zaiste nejaký dôvod, prečo prišiel aj s nimi, a bolo iba na nej, aby urobila ten správny dojem. Už-už otvárala ústa, že čosi povie, keď k nim podišla krátkovlasá ryšavá ošetrovateľka a pozvala ju do svojej vyšetrovne. Musela ísť za ňou sama, od dverí ešte pozrela na Doriana, ktorý stál a povzbudivo sa na ňu usmial, a potom vošla dovnútra.

„Ľahnite si, prosím,“ nariadila jej lekárka, ukážuc na lôžko pod oknom. Keira poslúchla a uvelebila sa na polozdvihnutej posteli, takže celkom neležala, ale ani nesedela. „Aké máte ťažkosti?“

„Prišlo mi zle. Odpadla som.“

„Ako zle?“

„Slabosť. Celý deň sa cítim zvláštne.“

„Pili ste dostatok tekutín?“

„Snažila som sa. Dbám na to, áno.“

„Boli ste vystavená priamej žiare sĺnk?“

„Nie, pracujem celý deň v tieni, v stánku.“

„Je vám zle od žalúdka? Cítite bolesť hlavy či nutkanie na zvracanie?“

„Nie, to nie. Ani jedno z toho.“

„A nepociťujete zimnicu?“

„Nie. Iba slabosť. A aj tá pomaly prechádza.“

„V poriadku,“ ošetrovateľka pristúpila k nej a začala ju prezerať, kontrolovať. Keira to všetko prečkala bez slova, bez pohybu, iba čo načúvala jej pokynom, keď jej kázala vyhrnúť si šaty, posadiť sa či vstať. Napokon musela prejsť aj popod akúsi „bránu“, ktorá lekárke umožnila nazrieť do Keirinho vnútra: vidieť jej orgány, kosti, všetky vrstvy jej organizmu. „Posaďte sa,“ povedala jej medzičasom, sústredene hľadiac na obrazovku, z ktorej Keira videla akurát zadnú časť.

Sadla si znovu na okraj lôžka a zadívala sa na ošetrovateľku. Na Damerelčanku sa chovala relatívne stroho, no Keira to nepovažovala hneď za negatívum: beztak zistila všetky podstatné informácie, správala sa v podstate milo, aj keď bez úsmevu, a zdalo sa, že vyšetreniu obyčajného odpadnutia venuje dostatok času. Pôsobila zodpovedne a Keira z nej mala v konečnom dôsledku vcelku dobrý pocit.

Opäť stratila prehľad o plynutí času a až keď sa lekárka znovu ozvala, spamätala sa. „Kedy ste boli naposledy u lekára, slečna?“

„Naposledy?“ zamyslela sa. „Minulý rok. Na jar.“

„Odvtedy nie? Ani v posledných týždňoch?“

„Nie, prečo? Zmeškala som nejaké povinné vyšetrenia?“

„To nie, iba sa trochu čudujem. Nemali ste žiadne príznaky?“

„Čoho? Som chorá?“ mierne zvraštila obočie. Veď jej len prišlo zle... hádam to nebude čosi vážne.

„Nie chorá. Ste tehotná, slečna,“ vyriekla vecne – tak vecne, že Keira si význam tých slov v prvých sekundách ani neuvedomila.

„Prosím?“ zašepkala a naprázdno preglgla. Zrazu mala v hrdle úplne sucho.

„Odhadujem to na deviaty týždeň. Možno desiaty.“

„Tehotná...“ zopakovala si sama pre seba.

„Napite sa,“ ošetrovateľka jej podala pohár vody, ktorý so slovkom vďaky vypila na pár glgov. „Asi ste to nečakali.“

„No...“ Radšej neodpovedala. Čo mala povedať, pravdu? Že jej to ani len nezišlo na um?

„Preto vám bolo zle. Nie je to nič horšie. Verím, že sú to pre vás dobré správy.“

„Ja... iste... iste, že áno... veľmi dobré,“ mimovoľne sa pousmiala. Tehotná. S Dorianom. A on sa práve vrátil. Mohol mať vôbec lepšie načasovanie?

Lekárka jej poradila bylinky, z ktorých by si mala robiť odvar, dala jej tabletku, ktorá chutila skôr ako hroznový cukor, ale mala ju posilniť, a Keira sa zrazu ocitla na chodbe.

Dorian sa okamžite zdvihol z drevenej lavice, na ktorej ostatní ostali sedieť, a Keira naňho uprela oči. Boli tam jeho rodičia a jej najlepšia priateľka so svojím novým (zrejme) priateľom, všetci sa na ňu dívali, hoci najintenzívnejšie vnímala Dorianov pohľad... a ona... ona bola tehotná.

Komentáre