Poviedka: Dar

Vyčerpaná ležala nehybne na mieste, nevnímajúc okolie. Všetky tie hlasy sa zlievali do neurčitého šumu, ktorý si síce uvedomovali jej uši, avšak jej myseľ bola prázdna – azda ešte vyčerpanejšia než samotné telo. I keď miestnosťou sa neustále pohybovalo množstvo postáv, pripadala si sama. Bola opustená, nemala nič a nikoho. No vlastne... vlastne to tak nebolo.

Práve teraz prestala byť sama. Predtým bola opustená, predtým nemala nič a nikoho; teraz sa to však zmenilo. Všetko sa zmenilo.

Anestéziologička, ktorá ju mala na starosti, sa od nej nepohla a teraz ju dokonca chytila za ruku. „Už je to za vami, pani Pešková, vydýchnite si.“

„Jurkovičová,“ opravila ju vysilene, až sa sama začudovala, že sa vôbec pozastavila nad takou drobnosťou. V občianskom stále figurovalo meno po manželovi, avšak vedela, že si musí zvykať opäť na dievčenské priezvisko.

„Prosím? Oddychujte, dobre? O vašu maličkú sa postaráme.“

„Čo je... s ňou...?“ zašepkala.

„Je v poriadku, nebojte sa. Pán primár sa o ňu postará.“

„Je... problém?“ Šípila, že čosi nie je celkom tak, ako by malo byť; alebo si to len nahovárala? Nie... nepočula plač... to preto cítila, že je čosi zle... žiaden plač... „Prečo...? Kde je...?“

„Nebojte sa. Nestresujte sa. Máte toho za sebou dosť.“

Nebol to ani zďaleka ľahký pôrod – a už vôbec nie krátky. Ako prvorodička nemala Aneta ani poňatia, do čoho vlastne ide a čo má čakať; i keď jej plánovali cisársky a v nemocnici preležala posledné týždne, prišlo to všetko skôr, než malo. Preto boli aj obavy o dieťatko opodstatnené: prišlo na svet menšie, než malo byť, ľahšie, než malo byť, menej vyvinuté, než malo byť. Zrazu sa jej po tvári znenazdania začali liať slzy a keď si to lekárka všimla, vzdychla a vreckovkou jej pretrela slané líca i čelo vlhké od potu.

„Nebojte sa. Bude v poriadku,“ vyriekla. Aneta jej nedokázala veriť; tam kdesi ďaleko sa snažili zabezpečiť všetko dôležité pre jej dcéru, pričom ona len bezradne ležala na mieste, necítila si vlastné telo a mohla sa iba báť, nič iné.

Keď si spomenula, ako sa rozhodovala medzi Radom a malou, prišlo jej opäť nevoľno. Ako len mohla takto uvažovať...? Ako vlastne mohla pred rokmi, keď s Radom zvažovali, či sa vziať, alebo to nechať tak, súhlasiť s tým, čo povedal? Ako mohla zmýšľať rovnako ako on? Ako mohla bez problémov súhlasiť, že nebudú mať nikdy deti, lebo kariéra je dôležitejšia? Ako mohla nevidieť to sebectvo?

„Neplačte, pani Peš-Jurkovičová,“ prízvukovala jej anestéziologička. „I vaša malá bude potrebovať radostnú maminu, hm?“

„Kedy ma zašijú?“ zažmurkala na ňu.

„Čochvíľa. Len čo maličkú uložia do inkubátora.“

„Nepríde...? Neprinesú ju...?“

„Prinesú, hneď ako to bude možné. To vám sľubujem.“

„Ste... zlí... Chcela som ju... rozhodla som sa pre ňu...“

Ibaže v momente, keď zistila, že napriek všetkým možným spôsobom ochrany a všetkým zábranám otehotnela, už vtedy vedela, že sa niet o čom rozhodovať. Aj potom, keď jej Rado dal jasné a nekompromisné ultimátum (buď interrupcia, alebo rozvod), i keď si vzala pár dní na premyslenie, nezvažovala žiadne pre‘ v súvislosti s ukončením tehotenstva. Ako by mohla odvrhnúť čosi – kohosi –, čo stvorili oni dvaja? Ich city?

V tom okamihu, keď povedala tieto slová, začala byť podľa neho smiešna a patetická, skrátka kôpka hormónov. Stokrát jej vravel, že to oľutuje, až ‚to‘ príde na svet a ona sa bude musieť o ‚to‘ starať – ako ju bude mrzieť, že nemá pri sebe jeho, ale len akýsi umrnčaný a sebecký uzol zameraný výlučne na vlastné potreby.

V čom sa však líšil on od tejto svojej ‚definície‘ dieťaťa? Bol sebec, zameraný na uspokojovanie vlastných potrieb, či psychických, intelektuálnych, telesných... Ale ľúbila ho. No veľmi rýchlo si uvedomila, že to bezbranné stvorenie, ktoré nemá žiadny hlas a nemôže sa obhajovať, nemôže vyjadriť svoju túžbu po živote, ľúbi viac. A že i ono, keď príde na svet, bude azda ľúbiť ju podobne, možno ešte viac. Ešte čistejšie.

Ani v deň, keď si vypočula na gynekológii, že jej tehotenstvo je rizikové a posledné mesiace by mala stráviť na nemocničnom lôžku, neplakala tak veľmi ako vtedy, keď jej od neho prišli rozvodové papiere. Podpísala ich však bez námietok, bez snahy presvedčiť ho. Poznala jeho rozhodnosť. A on sa rozhodol.

Hoci anestéziologička ju upokojovala, Aneta už pred hodnou chvíľou úplne prestala vnímať. Ďalej bdela, padnúť do sladkej náruče spánku jej bránilo rozbúrené vedomie a myšlienky, čo sa ním prevaľovali ako obrovské prílivové vlny. Nevšimla si, keď k nej opäť prišiel lekár, keď sestry priviezli inkubátor na kolieskach, keď ju zašili. Čosi však cítila – akési teplo, nie fyzické, ale... duševné?

Cítila jej prítomnosť?

„Pozrite, pani Jurkovičová,“ prihovorila sa jej priam až láskavým hlasom anestéziologička. „Tu máte svoj poklad.“

Po chvíli dokázala pohnúť hlavou a došlo jej, že ležala celý čas vedľa nej, tak blízko, takmer na dosah ruky. Natiahla k nej tú svoju, nevládnu, slabú, roztrasenú; mohlo sa na ňu dievčatko pozrieť? Bolo zrejme ešte príliš krátko na svete, aby ho vnímalo očami, no Aneta vedela o deťoch tak málo a o bábätkách takmer nič.

Mysľou sa jej ozvali Radove výhražné slová: „Nezvládneš to! Ešte ma budeš prosiť, aby som sa vrátil, ale na to zabudni, moja milá! Zabudni!“

Zhlboka sa nadýchla, dovolila slzám, aby jej naplnili oči a pokropili tvár. „Zia...“ zašepkala takmer nečujne.

„Tak sa volá?“ opýtala sa lekárka. „Zapíšte to,“ pokynula jednej zo sestier.

„Zia Jurkovičová...“ Mohla byť Pešková, no Aneta si to už ani nepriala. Jej otec ju odvrhol – a spolu s ňou aj jej matku. Nestál za to. Ani jeho priezvisko.

„Ešte tu nejaký čas pobudnete, ale všetko je na dobrej ceste,“ oznámil jej pôrodník predtým, ako opustil miestnosť.

Anetin svet sa zmenšil na inkubátor, kde spočívala jej maličká. Jej poklad. Jej dar. Niekto veľmi chcel, aby sa narodila. Niekto prekonal všetky prekážky a daroval Zii život. Daroval Anete Ziu.

Komentáre