Nails #62

Abstraktné :) Inšpirácia odtiaľto.



Komentáre

Unknown napísal(a)…
Cau, k tomu co si pisala vo vedeckom okienku o tom ze nas solarny system je vynimocny, myslim ze neni az taky vynimocny, podobnych exoplanet ako je nasa zem moze byt vo vesmire mnoho, len je tazke ich najst. Astronómovia maju problem objavit aj velke plynove obry a najst male planéty velkosti zeme je skoro nemozne. Preto nachadzaju skor super zeme, ktore su 10x vacsie ako zem, najst mensie objekty uz vyzaduje velku davku stastia.

Dalsia vec je ze velkost tych planet je len velmi nepresny odhad, my tie planéty skutocne nevidinme my len predpokladame ze tam su podla drobných odchyliek vo jasnosti hviezdy, spektre, albo dalsimi podobnymi metódami.
Suzy Guru napísal(a)…
Keďže koment som si našla pri nechtoch a nie pri danom blogu, netuším, kde presne sa nachádza - a keďže vo vedeckom okienku som aj prekladala články BBC, vôbec to nemusí byť môj výrok. Na druhej strane, stotožňujem sa s tým, že naša Slnečná sústava je výnimočná, hoci možno nie z astronomického hľadiska (viem, ako sa "dokazujú" exoplanéty) - čisto ľudsky, keď objavíme miesto, kde žije nejaký nevšedný živočíšny druh, nazveme ho výnimočným, a presne takto by som to aj ja myslela so Slnečnou sústavou. Osobne si nemyslím, že niekde inde vo vesmíre sa v tomto istom čase nachádza na nejakej inej planéte ľudská rasa, takže ak už ničím iným, aspoň nami je Slnečná sústava z môjho pohľadu výnimočná - len názor, nie vedecký fakt :)