Poviedka: Lovci hviezd

Poviedka napísaná na počesť môjho teleskopu, ktorý som tieto Vianoce oprášila po x mesiacoch s výčitkami svedomia. Volá sa Max :D A budem sa snažiť používať ho a nosiť ho na balkón čo najčastejšie! O:)



„Poď už, ocko! Poď už!“

Tak nedočkavo poskakovala na tmavom balkóne, až mi bolo ľúto zhasnúť malé kuchynské svetlo a vzdať sa pohľadu na jej rozkošné plavé vlny vlasov, ktoré poskakovali spolu s ňou, či skôr tak trochu za ňou, ako nestíhajúca ozvena. Pomaly som vyšiel k nej a opatrne položil na zábradlie dve šálky, z ktorých sa paril práve uvarený čaj. Stelkin najobľúbenejší, kamilkový, no teraz mu nevenovala pozornosť, bola zvedavá na čosi celkom iné.

S trochou úzkosti som sa zahľadel na Paulin teleskop. Už od chvíle, keď som Stelke sľúbil, že jej ukážem hviezdičky, aj keď mamička nie je doma, som sa bál, že ju sklamem. Paula je astrofyzička, nie ja, ona rozumie hviezdam, nie ja. Päťročná Stelka však príliš nerozlišuje naše povolania a v ten večer odo mňa očakávala presne to čo od mamičky.

Silno som cítil povinnosť vynahradiť jej Vianoce bez Pauly, z ktorých bola smutná, aj keď sa snažila – azda z lásky ku mne – nedať to najavo. Z darčekov sa, samozrejme, vytešovala, oči jej žiarili a prežili sme pekný Štedrý večer i vo dvojici, no zároveň sa každú chvíľu pýtala, či nemôžeme ísť za mamičkou do nemocnice. No nemohli sme.

Aj v nočnej tme som zbadal lesk v Stelkiných očiach, ktoré na mňa nadšene uprela, vzápätí preskočiac pohľadom k Paulinmu ďalekohľadu. Ako astrofyzička milovala hviezdy a láske k nim učila aj našu Stelu – a vedel som si celkom jasne predstaviť, ako sa k nim čoskoro pridá náš najnovší prírastok do rodiny. Malý Tomi. Náš Tomáško. Vianočný darček. Vlastne, predvianočný, narodil sa dvadsiateho tretieho. Práve preto sme museli stráviť Štedrý deň bez Pauly.

„Ukážeš mi Sírius, oci?“ Stelka poskočila na mieste – opäť.

„Pokúsim sa,“ súhlasil som. Vo fyzike som sa nikdy nevyznal – vždy som inklinoval k humanitným vedám, čo ku mne ako k prekladateľovi, nakoniec, logicky pasuje oveľa viac než vedy prírodné –, ale vzťah s Paulou ma naučil obdivovať hviezdy. Z diaľky. Vie o nich tak zanietene rozprávať a Stelka snáď každú hviezdu, ktorú kedy uzrela prostredníctvom vesmírneho ďalekohľadu, považuje za svojho kamaráta či kamarátku.

Najjasnejšiu hviezdu oblohy som poľahky našiel voľným oknom, ťažšie to už bolo v teleskope. Nasmerovať tubus a najmä zrkadlá v ňom tým správnym smerom, naľavo od Oriónu – prvý krok. Druhý krok – zapnúť laserové svetielko a zjednotiť jeho smer so Síriusom. Nasledovala kontrola v okulári, v ktorom som však aj po zaostrovaní videl len tmu.

„Už to je, oci? Už je tam Sírius?“

„Ešte nie, Steli,“ oznámil som jej popravde, sklamaný sám zo seba.

„Tak rýchlo, oci!“

„Vydrž chvíľku.“ Bolo zbytočné a úplne márne prosiť päťročné dievčatko o trpezlivosť, zvlášť po tom, čo som jej nasľuboval hory-doly – či skôr hviezdy (a nielen tú najjasnejšiu), hviezdokopy i hmloviny. Aký som bol hlupák! V živote som teleskop neobsluhoval, všetko pátranie si vždy vzala na starosti Paula a ja som si len vychutnával výsledky.

Chýbala však aj mne. Po deviatich rokoch vzťahu to boli prvé Vianoce, ktoré sme nemali možnosť tráviť spoločne. Na Štedrý deň sme jej akurát dopoludnia zaniesli so Stelkou zopár pomarančov a vianočných oblátok s medom, vypočuli sme si (aspoň po piaty raz) inštrukcie, ako pripraviť kapra i kapustnicu, a vydali sa domov plniť si úlohy a prichystať si čo najdokonalejšie Vianoce bez mamičky.

Opäť som sa snažil s pomocou červeného laseru zamerať blikajúci bielomodrý bod kdesi v diaľke – vďaka Paule tú vzdialenosť, samozrejme, dobre poznám a aj v tej chvíli som vedel, že sa snažím nahliadnuť do osemapolročnej svetelnej histórie. Možno práve pre neúspech sa mi na tom nevidelo nič vzrušujúce, skôr ma začínal bolieť krk z toho, ako ma teleskop nútil skláňať sa a vykrúcať hlavu smermi, ktorými sa za bežných okolností ani nepozrie.

„Ocko!“ potiahla ma Stelka za ruku.

„Musíš čakať, Steli. Nejde mi to tak dobre ako mamičke.“

„Ale pozri! Tam letí družica!“

Odtrhol som zrak od laserového svetielka a dvihol oči k oblohe – skutočnej nočnej oblohe posiatej tisíckami hviezd. Za obzor pred chvíľou zašla žiarivá Venuša a popri Mliečnej ceste skutočne prelietala družica. Naučil som sa ich rozoznávať, ako inak, vďaka Paule, ktorá mi vysvetlila, že družice sa rýchlo pohybujú naprieč oblohou, žiaria jasne a neblikajú, na rozdiel od hviezd.

„Krása, Steli.“

„Nájdeš ju teleskopom?“

„Družicu?“ prekvapene som sa zasmial. „To určite nestihnem. Môžeš sa na ňu dívať, kým budem hľadať Sírius.“

„A nájdeš mi potom aj eM štyridsaťdvojku?“

„Ah, Steli...“ pokrútil som hlavou, usmieval som sa však. Keďže sa mi nedarilo zamerať najjasnejšiu hviezdu oblohy, ako mohla vôbec dúfať, že jej teleskopom nájdem hmlovinu M42, Veľkú hmlovinu v Orióne, ktorá sa nachádza pod trojicou hviezd, čo tvoria Oriónov pás, ale zároveň je omnoho ťažšie viditeľná voľným okom, ani nehovoriac o hľadaní prostredníctvom ďalekohľadu? Len ona mohla natoľko vo mňa veriť. Len moja Stelka.

„Môžem sa už pozrieť do okuláru?“ naťahovala sa.

„Nič neuvidíš, ale môžeš. No nedrgaj mi do teleskopu, daj pozor.“

Vylezúc na stolček sa zaprela rukami o moje rameno, aby udržala rovnováhu, a zvedavo nazerala, či neuvidí niečo zázračné. Čosi si šepotala a ja som sa snažil sústrediť, no nadobudol som pocit, že sa zrejme bez telefonátu s Paulou nikam nepohnem.

„Počuj, Steli... vidíš ešte tú družicu?“

Zdvihla hlavu. „Áno, tam je! Zalieta za obzor... zmizla...“

„Keď už zmizla, skús pohľadať všetky hviezdokopy a hmloviny, čo vidíš, hm? Ja zatiaľ zavolám mamičke.“

„Aj ja chcem volať mamičke!“

„Iba sa s ňou krátko poradím,“ pohladil som ju po vlasoch a vrátil sa do kuchyne, dvere balkónu som však nezavrel, aby som mal Stelu stále na dohľad. Do premrznutých rúk som vzal mobil a jediným gestom zavolal Paule. Musel som pretrpieť štyri nekonečné zazvonenia, kým sa ozval jej unavený, a predsa rovnako sladký hlas:

„Práve mi zaspal v náručí.“

Cítil som, ako sa mi pery rozťahujú do úsmevu, a nebránil som im. „Krásny večer, zlato. Nechcem rušiť, potrebujem iba radu. Chcel by som Stelke ukázať Sírius v teleskope, ale neviem sa z toho vysomáriť.“

„Ah, miláčik...“ I v jej vyčerpanom tóne som začul úsmev. „Zapol si si laser?“

„Áno, toľko si pamätám. Len neviem, ako sa dopátrať k Síriusu, v okulári je stále iba tma.“

„Chce to trpezlivosť a štipku šťastia.“

„To je mi teda rada nad zlato.“

Potichu sa zasmiala. „Dáš mi Stelku?“

„Obdivuje hmloviny a hviezdokopy.“

„Chýbate mi.“

„To i ty nám. Tešíme sa na vás oboch, až sa nám vrátite domov.“

„Timko?“

„Uhm?“ Nikomu inému som zhruba od trinástich nedovolil nazývať ma zdrobneninou – pre kolegov vo vydavateľstve som Timotej, pre väčšinu priateľov Timo. Z Pauliných úst znie však každé slovo lahodne.

„Si úžasný ocino.“

Z hrdla mi vyšiel krátky smiech. „Úžasne netrpezlivý.“

Úžasný,“ zdôraznila. „Ľúbim ťa.“

„Aj ja teba, zlato.“

„Aj ja mamičku ľúbim!“ zavolala Stela z balkóna.

„Predpokladám, že si počula,“ uškrnul som sa.

„Dobrú noc, moje poklady.“

Odložil som mobil na stôl a vrátil sa za Stelou. „Čo robí mamička?“

„Uspala malého Tomiho a o chvíľu pôjde sama spinkať.“

„Myslíš, že sa jej bude snívať o nás?“ hľadiac do okuláru pomaly otáčala celý tubus teleskopu pomocou skrutiek a napriek drobnej postavičke päťročného dievčatka pritom zaručene pôsobila omnoho profesionálnejšie než ja. „Aha, Sírius!“

„Naozaj?“ prekvapene som zažmurkal. „Našla si ho?“

„Stratila som ho...“ nadvihla sa.

„Ukáž,“ nalepil som pravé oko na okulár a potočil trochu doľava, trochu doprava, trochu hore, trochu dole. „Ah, tu je...“ upriamil som pozornosť dole doľava, kde nenápadne vykúkala bielomodrá, divoko blikotajúca guľôčka. Najprv som čo najprecíznejšie zaostril a potom sa snažil dostať hviezdu presne do stredu zorného poľa. „Podaj mi ten druhý okulár, s väčším priblížením,“ natiahol som ruku za seba a Stelka mi do nej čoskoro vložila kratší okulár s menším priezorom, ktorý nám mal ukázať hviezdu zbližša.

„Máš ho, ocko? Je tam stále?“

„Pozri na oblohu. Bliká tam stále?“

„Oci, ale vieš, že on naozaj nebliká, však?“

„Prosím?“ žmúril som do okuláru, snažiac sa zabezpečiť Síriusu tú najlepšiu polohu pre Stelkino oko.

„Sírius nebliká, to robí naša atmosféra.“

„Ah, áno, jasné, že to viem.“

„Naučila ťa to mamička, ako aj mňa,“ zhodnotila spokojne.

„Mamička ma naučila veľa vecí,“ pripustil som a s úsmevom sa narovnal. Šup na stolček, princezná, a kochajte sa. Pripravil som pre vás spektakulárne nebeské divadlo,“ pochválil som sám seba a opäť poslúžil dcére ako podporný stĺp.

„Ah, Sírius, ahoj,“ pozdravila ho – skutočne ako starého dobrého kamaráta. V mysli ma na okamih zaskočila predstava, že sa díva na svetlo, ktoré je staršie než ona sama. Putovalo k nám od svojej hviezdy osem celých šesť svetelného roka, pričom Stelka prišla na svet pred piatimi rokmi, štyrmi mesiacmi a dvomi dňami. „Ocko, si taký šikovný,“ usmiala sa na mňa po dlhej chvíli, čo obdivovala svojho „priateľa“, a objala ma.

Prekvapilo ma to; niežeby boli takéto prejavy pre našu rodinu čímsi výnimočným, no objatie za Sírius? Pohladil som ju jemne po chrbte, na ktorý jej padali dlhé vlásky. Paula sa už pol roka pred svadbou začala strihať nakrátko, no farbu vlasov mali úplne rovnakú – žiarivú ako slnko.

„Ľúbim ťa,“ zašepkala tým svojím jemným hláskom a mne až stislo srdce od dojatia.

„Aj ja teba, hviezdička,“ vtisol som jej bozk do vlasov. „Daj si čajík, dobre?“

Poslušne vzala šálku do rúk a odpila si. „Mňam. Dáš si aj ty, oci?“

„Dám,“ prisvedčil som a napil sa svojho čaju. Treskúcu zimu sme museli nejako odohnať. „Tak čo, Steli, skúsime aj tú eM štyridsaťdvojku?“ žmurkol som na ňu.

„Si najlepší ocinko na svete!“ hodila sa mi opäť okolo krku a ja som sa zasmial.

Keď už sme nemohli byť na Vianoce spolu všetci ako rodina, vedel som, že musím pre Stelku urobiť všetko, aby si nespojila tieto najkrajšie sviatky so smutnými spomienkami na Paulinu neprítomnosť. A aj keby som mal zmrznúť a vyočiť si oči, musel som pre ňu tú čarovnú hmlovinu v Orióne nájsť. Jednoducho som musel. A jej objatie, smiech, bozky do mňa vniesli toľko odhodlania, až som prosto vedel, že sa mi to podarí. Vlastne, nám. Nám obom.

Komentáre