Mamina dostala k meninám ročné predplatné českého kulinárskeho časopisu Apetit a včera sme po prvýkrát zúročili inšpirácie. Recept sme si trošku upravili po svojom. :)
Ingrediencie
CESTO
- 4 vajcia
- 170 g kryštálového cukru (v originálnom recepte 225 g trstinového)
- 100 ml oleja (v originálnom recepte 200 ml)
- 225 g hladkej múky
- 150 g jemne pomletých orieškov (v originálnom recepte lieskových, my sme mali vlašské a kešu)
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 4 väčšie mrkvy, najemno nastrúhané (v originálnom recepte 5 stredne veľkých)
KRÉM
- 150 g krémového smotanového syra (Lučina)
- 75 g práškového cukru (trochu sme pridávali, aby krém zhustol)
- 3 lyžičky citrónovej šťavy
- pridali sme kvôli zhustnutiu aj stužovač šľahačky
Postup
- Vajcia vyšľahať s cukrom na penu. Priliať olej a spolu vyšľahať. Prisypať múku a oriešky so soľou a práškom do pečiva, sódu, potom škoricu a zázvor. Pridať mrkvu a dôkladne premiešať.
- Cesto naliať do kruhovej formy (olej + strúhanka) a piecť na 180 stupňoch 45 minút.
- Na vychladnuté cesto sme natreli krém, ktorý vznikol zmiešaním smotanového syra s cukrom, citrónovou šťavou a nakoniec stužovačom šľahačky. Môže sa dať navrch, my sme sa rozhodli cesto rozkrojiť napoly a vytvoriť tak trošku „tortový“ dojem.
Dobrú chuť! :)
Komentáre