Poviedka: Spriaznené duše

Jedna noc, dve umelecké duše a čaro chvíle.

Obklopená hustou dymovou clonou sledovala pódium pokryté štyrmi pármi nôh. Zatiaľ čo bubeník len jemne cinkal o činely, basgitarista prepletal prstami po pražcoch svojho nástroja až príliš rýchlo. Muž s kovbojským klobúkom, ktorý nezapadal do komornej atmosféry jazzového klubu, sa medzitým láskal so svojou harmonikou. Jediný, kto pútal spomedzi tých štyroch jej pozornosť, bol gitarista.

Jeho prsty nežne hladili štíhly krk elektrickej gitary, sám sa sem-tam pohol v rytme melódie, ktorú počul len on, hoci hral v rámci práve vzniknutej, časovo ohraničenej kapely cudzincov. Každý si hral svoje a predsa sa snažili o akýsi súzvuk, ktorý však ona nedokázala zachytiť. Jazz nepatril k jej obľúbencom, zato atmosféra klubu, žiara modrých svetiel, cigaretový dym, závan alkoholu z vyprázdnených pohárov... to bolo čosi pre ňu.

Zvedavým pohľadom skúmala gitaristu až príliš vytrvalo, pretože zrazu sa im v tom zvláštnom prítmí stretli pohľady. Dve čierne oči upreli sa na ňu napriek vzdialenosti nekonečných pár metrov, ktoré delili nenápadnú návštevníčku podniku od pravidelného hudobného hosťa. Pri tom stretnutí očí ju prenikol pocit, že by stál za to. Chcela ho zachytiť.

A od toho momentu bola presvedčená, že hrá pre ňu. Niekoľkokrát k nej ešte zablúdil zrakom, na tvári mu však naďalej pohrával ľahostajný náznak úsmevu vypovedajúci o spokojnosti umelca s vlastným výkonom. Pridala sa k potlesku a sklamane sledovala, ako sa rozpadá kapela, ktorá sa stretla tu a teraz pre tú jedinú chvíľu, čo sa už stala nedostižnou minulosťou miznúcou v tabakovom opare.

Harmonikár zmizol ako prvý, nasledoval bubeník a basgitarista smeroval k toaletám. Klub naplnilo ťaživé ticho, tých zopár zvyšných hostí, čo sa rozhodli ponocovať, sa neodvážilo hovoriť hlasnejšie než šeptom, akoby dúfali, že hudobné nástroje začnú hrať samy. Predstavila si to a nevdojak sa usmiala: hľadela na gitaru, ktorú ešte pred chvíľou hladil on, sama prechádzala po nej pomaly očami, akoby ju mohla preskúmať končekmi prstov, a usmievala sa.

„Smiem ti kúpiť drink?“ dýchol jej na krk, kde ostali príjemné zimomriavky.

„Budem rada,“ prisvedčila a venovala mu úsmev.

Prisadol si, díval sa na ňu. Neboli to príliš hlboké pohľady, ani príliš zvedavé – naopak, to ona mala väčší záujem a zjavne si to uvedomoval. Azda prišiel iba zo slušnosti...? V klube však ostalo plno prázdnych stoličiek i stolov, kam by sa mohol usadiť. Napriek tomu sa rozhodol uvelebiť na barovej stoličke priamo vedľa nej.

Spoločne si pripili pálivou whisky na horkosladký osud umelcov. „Odkiaľ vieš, že som umelkyňa?“

„Vidno ti to v tvári. V tom, ako sa dívaš.“

Pousmiala sa. „Fotím.“

„Pôvodne som ťa odhadol na maliarku.“

„To je skoro to isté,“ mykla plecami. „Tiež maľujem – či skôr obťahujem čiary reality. zmrazujem ich v čase.“

V jeho hlase zaznelo ocenenie, keď skonštatoval, že to povedala celkom pekne. Nepýtal sa na jej meno či adresu, dokonca ho nezaujímalo ani to, či sa fotografovaním živí. Ani ona netúžila zistiť viac.

A predsa ju potešilo, keď sa zrazu ocitli na ulici a vykročili ňou spoločne. Od mokrých ciest a chodníkov sa odrážalo oranžové svetlo pouličných lámp a dodávalo celej prechádzke takmer filmový nádych.

„Rada by som spravila pár fotiek, ak by ti to nevadilo,“ priznala.

Blížili sa k mostu, ktorý spájal mesto rozdelené riekou na dve časti. „Dobre,“ prisvedčil bez zaváhania.

Siahla do batoha, vytiahla svoj najmilší aparát a navrhla mu zopár póz. Na moste, kde gitarista stál s vyhasínajúcou cigaretou na okraji pier, sa blýskalo, hoci okolo nešla búrka a ani náznak dažďa. Naopak, spoločnosť im robili hviezdy, zanikajúce v neúprosnej žiare veľkomesta.

„Máš rád pozornosť, však? A žiaru reflektorov...“

„Vieš, že ani nie?“ mykol plecami, keď vykročili ďalej. Most sa pred nimi krátil, nečakane prefrčalo popri nich pár áut.

Odskočila na čo najvzdialenejší kraj chodníka v snahe ochrániť svoje žlté šaty pred špliechajúcou vodou. „Mala som pocit, že fotenie sa ti páči. A okrem toho predsa vystupuješ na pódiu pred ľuďmi...“

„V klube vždy o takom čase sedí päť a pol človeka a všetci buď zaspávajú, alebo v opitosti žialia nad vlastným osudom. Viem, že si tam hrám skôr sám pre seba.“

„A pre zvyšok kapely. Aj keď, nie vždy to tak znelo,“ poznamenala.

„O tom je jazz.“

„Viem.“

„Nechápeš ho, však?“

„Nie,“ pripustila.

Nespýtal sa, prečo potom vstúpila do jazzového klubu a vypočula si celý jeho koncert od prvého akordu po posledný. Nevedela by mu odpovedať, žiadny konkrétny dôvod nemala.

„Mnohí s tým majú problém. Ja ho milujem, nevedel by som bez neho žiť. So slovami nie som dobrý, ale hudba... tá ma vyjadruje. Ja sa ňou vyjadrujem.“

„Som na tom podobne, pokiaľ ide o fotografie.“

„Preto mi tvoje fotenie neprekážalo. Nedíval sa na mňa prísny objektív, ale tvoje oči.“

Bola to červeň, čo sa jej vohnala do líc? „To je milý kompliment.“

„Ako vravím, nie som dobrý so slovami.“

Následne mlčali. Vytiahla z batoha sveter a prehodila si ho cez plecia, akoby si jej telo až teraz začalo uvedomovať chlad neskorej noci, ktorá sa onedlho pobozká s novým dňom. Aj ona zatúžila po bozku.

„Poslednú pieseň som zahral pre teba.“

„Viem.“

Ďalšie ticho. V mlčaní, bez toho, aby na seba hľadeli, si povedali viac. Ich duše dospeli k zvláštnemu súzneniu, ktoré sa nedalo vystihnúť rečou, nedalo sa prehĺbiť informáciami či osobnými údajmi. Ich ruky sa natiahli k sebe, prsty sa preplietli.

Predsa len naňho pozrela. „Videl si niekedy východ slnka z vyhliadkovej veže?“

„Možno keď som mal päť...“ zamyslel sa.

„Poďme.“

Než sa dostali k parku, prechádzali uličkami a vôbec sa nenáhlili. Nebolo kam, slnko predsa neujde. Obloha sa im nad hlavami pomaličky menila a ako sa blížili k dňu, vzájomne si pripadali čoraz bližší. Bolo to smiešne a zároveň upokojujúco príjemné. A príjemne upokojujúce.

„Fotíš viac prírodu, či ľudí?“

„Ľudí v prírode. A prírodu v ľuďoch,“ usmiala sa.

„Ako vyzerá príroda v ľuďoch?“

„Vieš ako?“ v očiach jej zahrali iskričky, zastala medzi stromami, čo už nevyzerali len ako čierne siluety týčiace sa nad mestom, a vytiahla opäť svoj fotoaparát. Ukázala mu jednu z fotiek – detail na ľudské oko, v ktorom sa odrážalo padajúce lístie. „Jedna z mojich najkrajších.“

„Skutočný záber?“

„Pravý a autentický,“ zdôraznila s rozkošnou hrdosťou.

„Tú by som si vedel predstaviť na svojej stene.“

Jednou z najkrajších pochvál boli podobné vyjadrenia. Keď sa niekto chcel dívať na dačo, čo zachytila, každý deň. Keď niekto našiel v jej zábere kúsok svojho domova a chcel si ho tam skutočne preniesť.

Krátky les za nimi zaostal a lúke dominovala iba vežička, na ktorú sa spoločne vyštverali. Ich dlane sa opäť stretli, keď sa obidvaja zadívali smerom k východu.

„Nechceš teraz fotiť?“ spýtal sa, zatiaľ čo na vzdialenej oblohe, na nedostižnom horizonte sa odohrával pred nimi všedný a aj po miliardách rokov stále rovnako zázračný úvod dňa.

„Nie,“ s úsmevom si položila hlavu na jeho rameno. „Chcem si vychutnať túto chvíľu vlastnými očami, nie cez objektív. I keď ho milujem a je pre mňa najprirodzenejším spôsobom vyjadrovania, v niektorých okamihoch trochu zavadzia.“

Chápal ju, tiež nemal teraz potrebu premýšľať nad ďalšou zo svojich inštrumentálnych melódií. Chcel jednoducho vdychovať vzduch, ktorý pretkávali neodvážne slnečné lúče, vnímať prítomnosť ženy po svojom boku a žiť prítomnosť. Tak krásne voňala – daná chvíľa aj ona.

Mlčali a slnko pohladilo ich tváre. „Konečne som stretla niekoho, kto ma chápe bez slov.“

Usmial sa a otočil ju k sebe. Polovica jej tváre žiarila, druhú polovicu sa ešte snažila zastrieť ustupujúca noc. „Svet je krásny. A svetlo je ešte stále silnejšie než tma,“ zašepkal.

Keď sa obtrel perami o tie jej, zavrela oči v nepochopiteľnej dôvere. Viac nepotrebovala, len tento náznak romantiky, spriaznenosti. Nevysvetliteľného a nepochopiteľného puta dvoch umeleckých duší, ktoré sa na chvíľu stretli.

Viac si nepovedali a keď sa rozlúčili, ani jeden netušil, kam budú smerovať kroky toho druhého. Po návrate domov si prezrela fotografie z noci a myslela naňho, na jeho hlas, na jeho dlane hladiace gitaru. Na cigaretu, s ktorou sa maznal takmer rovnako zamilovane ako kovboj s harmonikou. Ani raz sa nepozrel do objektívu, no i tak cítila, že v okamihoch, keď ho fotila, ju videl. Možno nie očami, ale videl ju.

S úsmevom si ľahla do postele, odhodlaná dospať prebdenú noc.

Nechcela zistiť o ňom viac, ani len jeho meno. Nechcela sa už vrátiť do jazzového klubu. Táto jedna noc, jediná čarovná noc im bude musieť obom stačiť. Hoci sama sa celou svojou existenciou snažila zachytiť a zvečniť krásu, dobre vedela, že nie všetko, čo je krásne, musí byť aj večné.

Tá noc s ním bude v jej spomienkach ako jedna z najkrajších práve preto, že ostane visieť medzi realitou a fantáziou. Medzi „čo keby“ a „radšej nie“. A myšlienky na gitaristu, čo s ňou sledoval východ slnka a rozumel jej duši, ju budú hladiť v najosamelejších chvíľkach.

Komentáre