Poviedka: Beh za šťastím

Romanticko-elfská poviedka s vianočným (zimným) nádychom. O:)


Po dlhom čase si líhala do postele s úsmevom. Nevnímala ani treskot keramických tanierov o stenu vo vedľajšej izbe, hoci mimovoľne sa pri každom náraze a rozbití mykla. Zahrabala sa hlbšie do perín a ani sa nemusela príliš snažiť, aby prepočula nadávky rodičov, ktorí sa opäť hádali. Dôležité bolo, čo jej povedal Sethar – sľúbil jej, že pri najbližšej príležitosti konečne utečú.

Snívala o tom už roky, odkedy odišla jej stará mať. Bola jedinou osobou v rodine, ktorú Nuna zbožňovala a ctila si ju. Vždy sa správala láskavo, avšak odišla vo veku príliš skorom na elfku. Mala však spolovice aj ľudské korene, čo bola častá príčina nezhôd medzi Nuninými rodičmi. Jej otec si vždy rád našiel dôvod, prečo vynadať jej matke; a ona mu zas rada vyčítala, že sa nestará o rodinu.

Najhorší bol však zápach alkoholu, čo sa natrvalo usadil v ich chalúpke. Nuna ho cítila aj v stenách svojej izby, všade. A napínalo ju z toho smradu na vracanie. Tak veľmi sa však bála odísť sama, počas detstva si ani len nedovolila dúfať, že niekedy sa dostane od rodičov a bude žiť slobodný a nebodaj ešte aj šťastný život.

Potom však spoznala jeho. Sethara. Bol o dva roky starší a len prednedávnom vstúpil do armády, keď dosiahol vek dospelosti. Bol taký statočný a nádherný a dobrý; niečím jej pripomínal starú matku. Azda to bol úsmev a jamky v lícach, no i láskavý výraz. A zároveň bol odlišný: nebol vždy vážny, naopak, často Nunu rozosmial a aspoň v okamihoch s ním spoznávala ľahkosť a radosť zo života.

Netrpezlivo očakávala svoje šestnáste narodeniny, aby ju už naďalej nepovažovali za dieťa. Síce sa tým vekom nestala ani ženou, no už bola dievčaťom, i keď len dospievajúcim. Bol to významný krok na ceste k dospelosti a samostatnosti. Ona však nechcela čakať ďalšie dva roky, chcela odísť čo najskôr.

Vedela, že bez Sethara to nezvládne. Napriek tomu, keď mu to prvýkrát navrhovala, urobila tak s veľkým strachom a obavami. Sethar bol právom hrdý na to, že ho prijali do armády, pretože to bola – zvlášť v ich meste – veľká výsada. Dosiaľ si pamätala zmätok na jeho tvári, pochybnosti, čo mu ako iskričky sršali z očí, určitý strach v jeho hlase. Chcel si to premyslieť. A ona sa vtedy úprimne bála, že oňho príde ako o jediného priateľa, ktorého kedy mala.

Potom sa však znovu stretli počas jeho nočnej služby, keď Nuna unikla opäť raz z domu pred rodičovskou opileckou hádkou, a Sethar jej sľúbil, že to urobí. Odíde z mesta spolu s ňou. V tú noc ju po prvýkrát za svitu mesiaca pobozkal a Nune sa tak veľmi nechcelo od neho odísť, že napriek jeho povinnostiam a prítomnosti ďalších vojakov pri strážnej veži zotrvala v jeho prítomnosti až do svitania.

Odvtedy prichádzala vždy, aby mu robila spoločnosť na každej nočnej stráži. Nenechali si ujsť ani jeden spoločný východ slnka a Sethar vždy tak živo opisoval farby, ktoré videl, až si Nuna s radosťou zatvárala oči, všetko si to dokonale predstavila a keď ich otvorila, videla presne to, čo popísal.

Zababušila sa do periny a s úsmevom sa poddala spánku a predstavám, ktoré k nej blúdili v roztržitých a vzrušených snoch. Boli odvážnejšie než kedykoľvek predtým, pretože práve dnešok – deň jej šestnástych narodenín – si Sethar vybral na to, aby jej oznámil deň, keď to spravia. Keď začnú novú etapu života a vykročia na spoločnú cestu.

Tie predstavy jej prinášali obrazy budúcnosti po Setharovom boku, niekde ďaleko od rodiny, do ktorej sa nikdy nemala narodiť, od rodičov, ktorí ju nikdy neľúbili, ďaleko od mesta, kde ju nikdy neprijali pre jej čiastočne ľudský pôvod. Predstavovala si skromnú chatrč uprostred lesa, pokoj, hukot sov počas noci a spoločné východy, no i západy slnka.

Všetky tie obrazy boli omnoho živšie než len sny. A Nuna sa už nevedela dočkať, až sa premenia na jej každodennú realitu.


☆★☆★☆


Nemohla zaprieť, že cíti obavy. Ten deň prišiel tak rýchlo a jej rodičia sa dokonca vôbec neopili. Riadila sa však Setharovými radami a odmietala akékoľvek výčitky, ktorých malo jej svedomie, ohlušené hlasmi rodičov, vždy naporúdzi až priveľa. Nie, nie je jej povinnosťou starať sa o nich na úkor vlastného šťastia. Nie, nie je zlou dcérou len preto, lebo uniká z domova, ktorý vôbec nie je domovom. Nie, nie je to jej zlyhanie, že jej rodičia ju nemajú radi a kazia si vlastné životy.

Šepkala si tie slová sama pre seba, skrčená v zasneženom kroví, odkiaľ pozorovala vojakov na stráži. Úpenlivo čakala na výmenu stráží, prosila hviezdy, aby sa všetko podarilo bez ujmy na čomkoľvek zdraví, a rátala každú sekundu. Jednu ruku mala mimovoľne neustále natiahnutú k tuľajke zavesenej na chrbte spolu s lukom, akoby hrozilo nebezpečenstvo. Prečo tie zlé pocity? Bola to vari akási predtucha, že niečo sa pokazí?

Čoskoro dostala odpoveď: dvojica vojakov, ktorí smerovali na nočnú službu, jej bola úplne neznáma. Bola si istá, že by určite spoznala Setharovu postavu a chôdzu. Nebol tam. No ak tam nebol... kde bol? Mali predsa utiecť spolu. Ako teraz ujde? Ako prejde popri dvoch úplne neznámych vojakoch, ktorí ňou budú pohŕdať tak ako všetci ostatní kvôli ľudskej krvi, čo jej kolovala žilami spoločne s elfskou? Bola... menejcenná. Celý život jej to vtĺkali do hlavy a ona takmer uverila, avšak Sethar vstúpil do jej života dostatočne včas na to, aby ju presvedčil o opaku.

Presvedčil ju, že je úžasná taká, aká je. Že má skvelé vlastnosti a veľa sily. Že je krásna. Áno, krásna. Napriek tomu, že neoplývala omamnou a éterickou krásou ako vznešené plnokrvné elfky. Farbu jej vlasov opisoval takým nádherným spôsobom: vraj sa stretli krvavočervená ruža a jasnoružový lotos a vzájomne sa vášnivo pobozkali, vďaka čomu vznikol nádherný červenoružový vodopád, ktorý sfarbil aj Nunine nevšedné vlasy. To Sethar ju naučil, ako mať rada seba samu, hoci jej rodičia to nedokázali.

Teraz sa však nesmela rozptyľovať myšlienkami na ich romantické chvíľky. Musela niečo vymyslieť. No čo?

Hrýzla si spodnú peru, až sa jej v mysli vynorili Setharove slová: „Nech by sa dialo čokoľvek, riaď sa naším plánom.“ A plán bol prejsť cez stráže a dostať sa za hranice mesta. Ale... bez neho...?


☆★☆★☆



Rachot, čo sa ozval medzi strážnikmi, ju úplne vydesil. Zem pod ňou sa otriasla a začula krik, do nosa jej vošiel štipľavý dym a na okamih ju obral o dych. Nuna sa udivene dívala na zadymených vojakov, medzi ktorými sa z ničoho nič strhol boj.

„Seth, kde si...?“ zamrmlala si.

Vedela však, že toto je dokonalá chvíľa na útek. Teraz by si ju nik nevšimol a bez akýchkoľvek problémov by sa dostala za hranice mesta, na slobodu, akú doposiaľ nepoznala, len o nej snívala. Obzrela sa a do očí sa jej tisli slzy – jednak kvôli Setharovej neprítomnosti, jednak pre dym spôsobený tým nečakaným výbuchom.

Vzápätí takmer bez premýšľania odviazala šatku zo svojho krku a položila ju na sneh. Bolo to jediné, čo mu mohla zanechať ako správu, dúfajúc, že pochopí, že jednoducho musela využiť túto dokonalú príležitosť. A že bude naňho čakať a prežijú tú budúcnosť, ktorú si spoločne vysnívali.

Prehltla slzy, zašepkala: „Odpusť,“ a rozbehla sa v ústrety šermujúcim vojakom, ktorých meče rinčali v nočnom tichu hlasnejšie než kráľovské fanfáry. Skutočne si ju nik nevšimol, ale Nuna, ako sa prešmykla povedľa trojice elfov, zrazu akoby skamenela. Veď to bol Sethar! Jej Seth, ktorý vytvoril ten dym – zrejme použil nejakú výbušninu, aby odlákal pozornosť vojakov, a potom ich napadol. Ale prečo, prečo bez nej...?

Na zlomok sekundy sa im stretli pohľady a v tom jeho, zaneprázdnenom nebezpečným a najmä nerovným súbojom s dvojicou silných protivníkov, zbadala len jedno: „Drž sa plánu.“

Možno by jej to bol aj zvýšeným hlasom prikázal, keby sa nebál pútať na ňu pozornosť. Zrazu sa však akosi čudne mykol a Nuna v nemom výkriku otvorila ústa, celkom stuhla a na líci jej snáď aj primrzla slza. Z chrbta mu trčal šíp, ktorý ho zasiahol ktovieodkiaľ, a Sethar sklonil svoj meč, padnúc na kolená.

„Bež, pre hviezdy...“ zachrapčal a vtom sa pohľady oboch vojakov upriamili na ňu.

Neostalo jej iné než vziať nohy na plecia – takmer doslova. Tvárou sa jej liali slzy ako vodopád a odmietala pripustiť si, že to, čo videla, sa ozaj udialo. Sethar ich odlákal, zabezpečil jej cestu von a... a...

Neobzerala sa. Srdce jej šlo puknúť, jej nohy však uháňali ako o život. Vlastne, nie ako o život, veď skutočne utekala pred vlastnou smrťou, ktorá by jej za otvorený útek z mesta určite hrozila ako „spravodlivý trest“.

Sneh pod jej čižmami bol čoraz hlbší a hlbší, až sa zrazu brodila. Až vtedy si uvedomila, že ju obklopuje len ticho a tma, narúšaná bielym snehom a trbletom hviezd. Líca jej pokrývala námraza stvorená z jej vlastného žiaľu a Nuna konečne vypustila ten šok a smútok von zo svojho hrdla. Nebol to hlučný rev, len tichučký ston, ktorý by možno nezačul ani náhodný okoloidúci.

Zviezla sa na kolená podobne ako Sethar, keď ho zasiahol do chrbta šíp, a vložila si tvár do dlaní. Rukavice z dračej kože boli drsné a keď sa stretli s námrazou na jej lícach, zabolelo ju to, akoby jej ktosi sypal soľ do otvorenej rany. Nedbala však a sklonila hlavu až k snehu, zaboriac si ju doň. „Seth... odpusť mi...“

Nevládala dýchať od plaču, prestávala si cítiť prsty na rukách i na nohách a jej jediným spoločníkom bol sneh. Už nevládala bežať za šťastím; bez Sethara ju ani žiadne nečakalo.


☆★☆★☆



Tvár jej pohladili slnečné lúče a Nuna nespokojne zvraštila obočie.

„Nuna...“ Nie, slnko nebolo tým jediným, čo ju hladilo; bola to aj akási teplá dlaň. Dlaň, ktorá bola vždy taká nežná, hoci drsná.

Zažmurkala a otvorila oči. Musel to byť sen... „Seth...?“

„Musíme kráčať... alebo ťa ponesiem?“

Prezrela si ho: tvár mu lemovali plavé vlasy, s láskou a zároveň s obavami sa na ňu dívali fialové oči. Bol to on. No predsa... včera ho videla... „Ako sa... čo tu... kto si...?“

Trochu zachmúrene sa pousmial. „Budeš sa na mňa hnevať.“

Kolená sa jej triasli, keď mu dovolila, aby ju vytiahol na nohy, a musel ju aj naďalej podopierať. Snáď iba to, že sa ho dotýkala veľkou časťou tela, hoci ich oddeľovali hrubé kožušiny, jej dodávalo aké-také vedomie, že je to skutočne on. „Hovor...“

„Keby som utiekol ako vojak, navždy by nás prenasledovali. Teba ako utečenku, mňa ako zbeha. Aby som nás ochránil... musel som nafingovať vlastnú smrť. Na poslednú chvíľu sme si vymenili stráže a... pomohol mi jeden z nás. To on vystrelil ten šíp – ohybný šíp, nie ozajstný. Mysleli si, že ma zabil ďalší zo strážnikov, čo im chcel pomôcť. A potom mi opäť pomohol dostať sa preč z mesta, za tebou.“

Zadívala sa naňho a neverila vlastným ušiam. Prečo jej nič nepovedal? Ako mohol...? Prečo urobil čosi také bez jej vedomia? Čo netušil, ako príšerne bude trpieť? Neprekážalo mu to? Namiesto všetkých týchto otázok mu uštedrila len jedno jediné, ale nemilosrdné zaucho.

Smutne sa pousmial a uchopil jej dlaň. „Teraz nás nebude nik hľadať, rozumieš? Budeme mať navždy pokoj...“

„Oh, Seth...“ stisla pery, krútiac hlavou. „Strašne som sa zľakla, myslela som, že už nemám pre čo žiť...“

„Nechcel som nič riskovať, Nuna. Nechcel som ti nič prezradiť, lebo ak by nás ktokoľvek akoukoľvek náhodou začul, ten plán by skrachoval.“

„Si blázon. Blázon, vieš to?!“ trochu zvýšila hlas, zamračiac sa. Vzápätí si ho pritiahla k sebe a pobozkala; i keď jeho pery boli studené, bozk, ktorý jej venoval, bol nádherne horúci. Hruďou sa jej rozlialo teplo a úľava. Naozaj to zvládli, dostali sa preč... i keď ju to stálo zlomené srdce a noc plnú beznádeje. Aspoňže ju z veľkej časti prespala.


☆★☆★☆



Sethar postavil útulnú chatrčku, v ktorej žili síce skromne, ale pokojne. Dostatočne ďaleko od rodného mesta, dostatočne ďaleko od krivých pohľadov a najmä rodičov, ktorí žili na úkor vlastného dieťaťa.

Teraz čakali vlastné. Keď Nuna precitla, po prvýkrát cítila, ako sa v nej pohlo. Bol to zvláštne krásny pocit, akoby jej v bruchu plávala nevinná žubrienka. S úsmevom vstala, obliekla si veľký kožuch a vyšla pred dom, zahľadiac sa pred seba. Krajina sa opäť zaodela do bieleho rúcha; od ich úteku uplynul už celý, dlhočizný rok!

Obloha pomaly bledla a na horizonte sa zjavili prvé škvrny oranžovej a jemnej žltej. Hoci v zime pôsobili aj tieto farby chladno, bol to nádherný pohľad – a ešte väčšmi nabral na kráse, keď sa k Nune potichu zozadu priblížil Sethar a opatrne ju objal okolo pása, vtisnúc jej bozk do vlasov.

Už rok sledovali spoločne každý východ i západ slnka. Každý jeden deň patril kráse a šťastiu, ktoré našli spolu.

Komentáre