Prečo je obloha modrá?

Rečnícka otázka? Nie.
Filozofická úvaha? Nie.
Normálne naštudovaná, v podstate preložená odpoveď:

Slnečné svetlo tvoria všetky farby dúhy – čiže, skrátene: červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, fialová. Aspoň my sme sa v škole učili takú tú mnemotechnickú pomôcku: červená sa pomaranč žltý, zelená sa modrá fialka.
Svetlo sa šíri vo vlnách – niekedy v krátkych, inokedy v dlhých. Vždy však „cestuje“ rovno, priamočiaro, až kým ho niečo nedonúti:
a) odraziť sa (ako zrkadlo),
b) zlomiť sa (ako hranol),
c) rozptýliť sa (ako molekuly plynov v atmosfére).
Naša atmosféra slnečné svetlo rozptýli všetkými smermi. Modré svetlo, ktoré sa rozptýli väčšmi než ostatné farby (pretože jeho vlny sú kratšie a menšie), smeruje na všetky strany, rozdeľované molekulami vzduchu.
Čím nižšie nad horizont sa pozrieme, tým svetlejšiu oblohu vidíme – dakedy priam až bielu. Rozptýlenú modrú farbu odráža aj zemský povrch.
Celý jav, prečo má obloha práve modrú farbu, vysvetľuje tzv. Tyndallov efekt. John Tyndall v roku 1859 zistil, že modré svetlo sa rozptyľuje väčšmi než červené, keď prechádza zmesou jemne rozptýlených nerozpustných tuhých čiastočiek v kvapaline.
Príklad: Cez nádrž s vodou, obsahujúcou menšie množstvo mlieka či mydla, žiari prúd bieleho svetla. Zboku sa lúč svetla zdá byť modrý, ale spredu vidno svetlo, prechádzajúce cez celú nádrž, mierne začervenané.
Keďže kratšie vlnové dĺžky sa rozptyľujú silnejšie, môžeme sa zamyslieť nad tým, prečo obloha nie je fialová – pretože práve táto farba má najkratšiu vlnovú dĺžku.
Svetlo prichádzajúce zo slnka nemá konštantné vlnové dĺžky a je ešte aj dodatočne absorbované zemskou atmosférou. Navyše, naše oči sú na fialovú menej citlivé (hoci, keď idem obchodom s oblečením, moje oči sú na fialovú citlivé až priveľmi, stačí sa pozrieť na môj šatník :D). No trebárs v dúhe si okrem modrej môžeme všimnúť aj indigovú a fialovú. Odpoveď tentoraz nespočíva vo vlnových vlastnostiach svetla, ale priamo v našich očiach.
V sietnici máme tri typy receptorov – podľa toho, na ktorú vlnovú dĺžku najsilnejšie reagujú, sa nazývajú červené, modré a zelené. Pri pohľade na oblohu červené receptory reagujú na malé množstvo rozptýleného červeného svetla, ale taktiež (hoci menej silno) reagujú na oranžové a žlté vlnové dĺžky. Zelené receptory reagujú na žlté a (o čosi silnejšie) na rozptýlené zelené a zelenomodré vlnové dĺžky. A tie modré zas vnímajú modré vlnové dĺžky, ktoré sú najväčšmi rozptýlené.
Keby tam nebolo žiadnej indigovej ani fialovej, videli by sme oblohu modrú s jemným odtienkom zelenej. Indigová a fialová však zasahujú receptory červenej aj modrej, a práve preto tieto farby vnímame ako modré s prímesou červenej. V skutočnosti je to tak, že červené a zelené receptory sú svetlom stimulované zhruba rovnako silno, zatiaľ čo modré receptory reagujú silnejšie na väčšmi rozptýlené svetlo, ktoré prijímajú. Práve preto vidíme oblohu modrú. :)

Zrozumiteľné? :D

ZDROJE:

Máte zaujímavé otázky, na ktoré sa vám nechce googliť odpoveď? Sem s nimi, možno pohľadám.. :D

Komentáre

JANKA napísal(a)…
no, mozgové závity pracujú... určite si to nezapamätám, ale prave v tejto chvíli sa to dá pochopiť
Suzy Guru napísal(a)…
stačí si zapamätať, že za to môžu tvoje oči :D mne tiež detaily neostanú v pamäti :)
Mon napísal(a)…
Aká náhodička, že práve podobné vecičky berieme momentálne na fyzike :D:D Teda, nie zrovna prečo je obloha modrá, ale slovo SVETLO padne na našich hodinách až chorobne často! :D